Град: Пловдив
Адрес: ж.к.Тракия-зад бл.108

Телефон: 0888 698 010
e-mail:
web site:
Велбой - Вижте още
5 / 5

Фирмен профил

Карта

Изпрати имейл

Видео

Офиси

Напиши мнение

 
Велбой” ЕООД е наследник на "Велбой-13"- Величка Ангелова ЕТ, която е основана през 1993 година. От 2009 г. предлагаме фиданки и разсади от Пауловния Елонгата и Томентоса. Високо перспективни дръвчета, предлагащи решения на много наболели въпроси.
В момента започваме внос и търговия с дървесина от Пауловния. Целта ни е след 7-8 години материалът от това дърво да е достатъчно популярен на нашия пазар и потребността от него, да се задоволява основно, като изкупуваме дървесината от хората, които имат насаждения от Пауловния в България. Април 2010 г. засадихме опитни полета, които ще можем да показваме на хората имащи интерес.


   ПАУЛОВНИЯ -ДЪРВОТО НА БЪДЕЩЕТО
Пауловния (Paulownia) е единствения род бързорастящи дървета в сем. Paulowniaceae. Род Paulownia включва в себе си няколко вида, които имат сходни качества и за това за тях се говори под събирателното име пауловния.

Исторически, оригиналното наименование на рода е Pavlovnia, но по-късно е променено на Paulownia. Наречен е така по името на кралица Анна Павловна, дъщеря на цар Павел I Петрович. По същата причина дървото още е известно като "princess tree". В Китай нричат пауловнията "драконово дърво", а в Япония - "кири".


   ИСТОРИЯ НА ПАУЛОВНИЯ

Макар и кръстено на руската царска дъщеря и нидерландска кралица, растението пауловния произхожда от Китай. Познато е и в Япония още от древни времена.

И двата народа - практични и в същото време ценящи красотата, са му дали различни поетични имена - Изумрудено дърво, Императорско дърво...

Пауловния е била неотменима част от бита на тези народи - използвали са я за направа на мебели (най-ценното в една японска къща - кимоната, са се съхранявали именно в кутии от дървесина на пауловния), за друга покъщнина, дори на цели къщи. Известно е, че пожарите са били най-страшното, което е можело да се случи на един дом в онези времена.

   КАЧЕСТВА НА ПАУЛОВНИЯ
Пауловния не е просто още едно екзотично дърво. Едно от интересните качества на дървото пауловния, са чудните свойства на неговата дървесина. Първото, което прави впечатление при дървесината от пауловния, е нейната забележителна лекота.

Това е причина да се предпочита при изработка на детайли, при които ниското тегло е от решаващо значение, а именно авиационни конструкции, както и части за плавателни съдове.


  ИЗГРАЖДАНЕ НА ПЛАНТАЦИИ

Най-важните моменти, които трябва да се имат предвид при изграждането на плантация от пауловния (независимо голяма или малка), са:

- вид на почвата

- податливост на съответното място към напояване

- отводнява ли се свободно почвата или не

- наличие на водоустойчиви пластове като скали или гъста глина на по-ниските нива

Важно, преди да се определи изборът на място за плантацията, е да се направи проучване на почвата. Пауловния се развива добре на всеки вид почва, освен на кисела. Необходимо е рН на почвата да бъде над 5,5. Освен това, пауловния обича да расте на защитени от силни ветрове места.


  ЗА КОНТАКТИ:

Адрес:
гр. Пловдив, 4003, България ул. Стоил войвода 4;

Агроаптека:
гр. Пловдив, 4023, България, жк. Тракия, зад бл. 108
Телефон: (+359) 32 95 82 55,
GSM: (+359) 888 69 80 10, (+359) 896 86 80 80,
Skype: paulownia.bg
 
Населено място:

Пловдив