38. БАТАК  itemprop=

38. БАТАК

Град Батак е разположен в Западните Родопи, по склоновете на Баташката планина. Отстои на 36 км от гр. Пазарджик и 16 км южно от гр. Пещера. Името на града се свързва най-вече с Априлската епопея 1876 година, когато след двуседмична неравна битка с многохилядна турска армия загиват пет
Пазарджик, гр. Батак

Град Батак е разположен в Западните Родопи, по склоновете на Баташката планина. Отстои на 36 км от гр. Пазарджик и 16 км южно от гр. Пещера. Името на града се свързва най-вече с Априлската епопея 1876 година, когато след двуседмична неравна битка с многохилядна турска армия загиват пет хиляди души от шестхилядното население на Батак и градът е изгорен до основи. Чрез великата саможертва на Батак светът узнава за България и нейната воля за освобождение. Исторически музей Исторически музей- Батак е създаден през 1956г.Близо половин век неговите специалисти издирват,изучават съхраняват и популяризират богатото културно-историческо наследство на хората от Община Батак. Днес музеят в Батак с богатите си фондове и експозиции е културно- просветен център, отразяващ динамичните процеси и популяризиращ културно-историческото наследство на Община Батак като своеобразен, специфичен за общината интелектуален потенциал. По начин на финансиране музеят е общински.По своя профил и характера на фондовете си Исторически музей-Батак е общоистоисторически. Отдели: Археология Българските земи ХV-ХIХ век Етнография Нова и най-нова история Връзки с обществеността Батак е известен у нас и в света с героизма на жителите си през Априлското въстание 1876г. Своеобразният музеен комплекс, разположен в центъра на гр.Батак разгръща различни страници от историята на този регион.Запознава с бита, душевността и героичните борби на населинието за свобода и проспиритет. Посещението в Исторически музей-Батак ще ви накара да се почувствате горди българи. То е най-бързият начин да се запознаете с многовековната история на района,запазена и пренесена през вековете и съхранена за бъдещето. В съзнанието на българите гр. Батак винаги се свързва с трагичните събития, случили се тук по време на и веднага след Априлското въстание от 1876 г. При потушаването на въстанието през май 1876 г. местните хора отначало предават оръжията си, но първоначално "миролюбивите" башибозуци впоследствие извършват безпощадно масово клане, по-известно като Баташко клане. Част от населението бива обсадено в църквата "Св. Неделя" в продължение на дни. Обстановката вътре е драматична — недостигът на вода кара жените да копаят с голи ръце кладенец в земята, който и днес може да се види, с цел да намерят вода за децата си. Накрая, при превземането на храма, всички християни (около 2000) са убити. Съгласно наличната информация, преди въстанието Батак има население 8000-9000 души, а след това остават едва около 1200. Благодарение на славната саможертва на Батак за освобождение на отечеството светът узнава за България и нейната воля за освобождение.Това дава моралното право на Русия да се намеси и скоро да обяви Освободителна война.

Мнения за 38. БАТАК


The company has no review.

Напиши мнение за 38. БАТАК


Поставете отметката.
Съгласен съм | Условия за писане на мнения

Уважаеми клиенти когато публикувате мнение Ви молим да запазите добрия тон на общуване и да се придържате и излагате фактите които касаят и описват конкретния случай. Всякакви коментари и обидни квалификации по адрес на хората или фирмите за които пишете и са в разрез с добрия тон на общуване ще бъдат премахвани.

Коментарите може да бъдат изтрити от модераторите, ако съдържат обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

ПРАВО НА ОТГОВОР - На всяка фирма, към която се отнася конкретният коментар или мнение, се дава правото на отговор.