Лавенда  itemprop=

Лавенда

От началото на 2003 г. започна мащабната дейност на ЛАВЕНДА - група фирми, специализирани за производство на лавандула, преработката и до лавандулово масло и търговията с това масло. Групата е свързана по линия на собственоста и чрез договорни връзки. Седалището е в гр. Бургас, а дейността покрива територията на цяла Източна България (райони около градовете: Бургас, Варна, Шумен, Силистра).През 2003 г. групата контролираше около 5 тона лавандулово масло, а през 2004 г. договорените и произведените количества ще се увеличат до 10-15 т. Групата има специализирани фирми - Лозиня, Буллавенда за отглеждане на лавандула, както модерни инсталации за производство на лавандулово масло в Лавекса - гр. Средец и Лаваойл - с. Просеник. Договорните отношения ни свързват с инсталациите за лавандулово масло в: гр. Алфатар - Силистренско, с. Дивдядово - Шуменско, с. Аксаково - Варненско.    Нашите продукти Лавандулово маслоЛавандуловото етерично масло съдържа: линалилацетат, линалоол, гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, кумарин и др.Най-ценен е линалилацетатът, като в зависимост от условията на отглеждане този естер варира от 30 до 60 %. Най-висококачествено е френското лавандулово масло, получено от алпийски лавандулови находища. Българското лавандулово масло се характеризира с траен фин аромат, въпреки, че съдържанието на линалилацетат е ниско. Българският лавандулов конкрет не отстъпва по качество на световните образци. Лавандуловото масло има жълтозелен цвят. Добре съхранено, то има силен, наситен аромат, който слабо се отличава от аромата на цветовете. Разредено със спирт то добива фин аромат. Качествени характеристики българското лавандулово масло (по БДС)- Външен вид - лесноподвижна прозрачна течност- Цвят - жълтеникав- Миризма - характерна за цветовете на лавандулата- Съдържание на вода - не се допуска- Специфично тегло - 0,880-0,900- Рефракция при 20 °С - 1,46- Поляризация при 100 мм тръба - -1° до -10°- Киселинно число - най - много 1,00- Линалилацетат - най - малко 33 %- Разтворимост в 70% алкохол - 1:10 Лавандула (Lavandula)Лавандула (Lavandula) е род растения от семейство Устоцветни. Името най - често се използва за видовете, отглеждани като билки или за украшение. Най - често се използва видът Lavandula angustifolia (старо наименование L. oficinalis). Други често използвани за украса видове са L. stoechas, L. dentata, L. multifida.Родът включва едногодишни тревисти растения, полухрасти и малки храсти. Лавандулата е известна като ароматично растение още от древността. Тя се използва широко и в народната медицина.Широкото й приложение сега е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете (0,8-1,5 %), което намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове и др.Лавандуловия цвят е инсектицидно средство, най - вече за борба с дрешния молец и в цивилизования свят измести употребата на нафталин за битови нужди.Лавандулата е ценно медоносно растение. От 1 дка пчелите набират 10-18 кг мед.Лавандулата се използва и като подправка. Участва в известната смес от подправки ерб дьо прованс. Лавандулата намира приложение и като противоерозионна култура, а намалените й изисквания към почвата я правят подходяща за отглеждане на терени, на които не могат да се отглеждат основните полски култури. Лавандулата произхожда от района на Средиземноморието. Като диворастящо растение тя се среща в Южна Франция, приморските Алпи, Източна Испания, Италия и Северна Африка.С развитие на парфюмерийната промишленост ареалът на отглеждане се разширява, включвайки Балканските страни, страните на Черноморския басейн, САЩ, Великобритания, Австралия и др.Най - качествено лавандулово масло се получава във Франция и Италия. Маслото, произведено в Испания и Португалия има влошен аромат, тъй като съдържа камфор. Културата е внесена в България през 1907 г. и започва да се отглежда в Опитното поле по розата в Казанлък. До края на 80-те години тази култура се отглежда предимно в районите на Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Благоевград, а напоследък е по-широко застъпена в цялата страна. От 1 дка 4-5 годишно насаждение се произвежда 300-400 кг цвят, от които се получава 3-5 кг лавандулово масло. Българското лавандулово масло е сред ценените на международния пазар.Лавандулата от семейство Устоцветни (Lamiaceae). В природата се срещат около 30 вида лавандула. От 1923 г. е възприета опростена класификация на културата лавандула, която я дели на 3 типа:- Обикновена, теснолистна лавандула (Lavandula vera), коята обединява видовете L. officinalis, L. angustifolia, L. vulgaris, L. vera- Широколистна лавандула (Lavandula spica), към която се отнасят и вида L. latifolia- Хибридна лавандула - между двата вида (L. hybrida), известна още като тип Lavandin.
3.7 3