Родопски Килим АД - Вижте още

Родопски Килим АД

Родопски Килим АД произвежда уникални ръчновързани килими от 100% вълна по поръчка на клиента. В продължение на повече от 60 години ние съхраняваме традицията на килимарството, донесена в страната в началото на 19 век. Ние предлагаме класически и модерни дизайни, без ограничение в
Родопски Килим АД
Родопски Килим АД - Асеновград
произвежда уникални РЪЧНОВЪРЗАНИ килими от 100% вълна по поръчка на клиента. Класически и модерни дизайни, без ограничение в размерите.

Родопски Килим АД - Асеновград е специализирано в изработване на ръчновързани декоративни килими по оригинална персийска технология.

В продължение на повече от 60 години ние съхраняваме традицията на килимарството, донесена в страната в началото на 19 век.

За този период натрупваме безценен опит и умения и изработваме над 30 000 уникални образци, които красят домовете на хиляди наши клиенти по всички краища на света.

Освен в частни жилища, наши килими могат да бъдат открити и в редица обществени сгради – министерства, посолства, банки, резиденции и хотели. Красотата на нашите килими е оценена както от световноизвестни търговци на ръчни килими, така и от ценители на изкуството и домашния уют от България, Гърция, Франция, Италия, Испания, Белгия.

Нашите килими са предназначени за ценители


Независимо дали клиентите ни са частни лица или институции, всички те имат една обща характеристика
– проявяват специално отношение към външния и вътрешен вид на домовете и сградите, които обитават.


Декоративни килими:

Декоративни са всички килими, които не просто се постилат на пода с цел изолация или отопление, а са неразделна част от интериора. Изборът на тези килими не е случаен. Той е съобразен с функциите на помещението и отразява отношението на обитателите му към околния свят.

Ръчновързаните килими са декоративни килими. Нещо повече - ръчновързаните килими са произведения на изкуството. Това е така не само защото се изработват изцяло на ръка, в продължение на дълъг период от време.

Самото изработване е по-скоро създаване; то съчетава в себе си многообразни творчески дейности, като рисуване, вързване, багрене, и др.

Всеки един ръчен килим има свой живот, своя история и дори легенда, която отразява вековните традиции на древните майстори и носи уют във всеки дом.
Предимствата на ръчните килими са повече от очевидни. Те са изключително трайни и издръжливи, а техните цветове – разнообразни и устойчиви. Средната продължителност на живот на ръчните килими при тежка експлоатация e няколко десетилетия, а при нормална употреба и грижлива поддръжка те могат да се запазят и в продължение на векове. Нещо повече – след 60 – 70 години, ръчните килими придобиват антикварна стойност, като цената им се увеличава. По света има добре развит пазар на антикварни килими, където стойностите надвишават неколкократно първоначалната им цена.

Друго предимство на ръчния килим е неговата уникалност. За разлика от машинните килими, които се произвеждат в големи серии и са абсолютно еднакви на вид, ръчните килими се различават един от друг, дори ако са от един и същ модел.

Причината за това се крие в подготовката на преждата преди връзването – усукването и багренето. Всяка отделна партида при ръчно багрене е различна, в зависимост от температурата, съотношението на багрилата, концентрацията на разтворите и др. В момента в света съществуват две течения по отношение на декоративните килими. Едното е класическото, което се придържа изцяло към традиционните източни дизайни, характерни с детайлността на изображенията и многообразието на цветове. Другото течение е съвременното, където преобладават изчистените форми и където декоративния ефект се постига основно с комбинацията на цветовете.

Ние в Родопски Килим сме привърженици както на класическите, така и на съвременните модели декоративни килими. Ние вярваме, че красотата не търпи категоризация и оставяме избора на дизайн изцяло на нашите клиенти. Това, което ние можем да гарантираме е че ще пресъздадем красотата на килима независимо от категорията на неговия дизайн.Ръчни Килими:


Можем да предложим на нашите клиенти един изключителен продукт представляващ уникално произведение на изкуството, който едновременно отразява индивидуалността на притежателите им и е неразделна част от интериора.

Ние не се ограничаваме единствено в ролята на производител на декоративни ръчновързани килими. С удоволствие споделяме нашата философия за красотата на килимите и се явяваме в ролята на консултант на клиента в избора на модел, дизайн, размер и цветова гама.

Нашето желание е да помогнем на клиента да избере или създаде такъв модел на килим, който най-добре да отговаря на неговите потребности и превърне домът му в уникално място, отразяващо идентичността на неговите обитатели.

Нашата цел е да създадем трайно присъствие на пазара на декоративни килими в страната и по света. Готови сме да споделим с всеки ценител нашия опит и да си сътрудничим както с клиенти, така и с най-добрите фирми и агенции за вътрешен дизайн.Нови проекти
Нашият най-нов проект е създаване на уникални килими, разработени съвместно с известни съвремени творци.
Процесът:


Процесът на създаване на нашите килими е продължителен, тъй като уникалността се постига с много усилия и търпение. Един квадратен метър от нашите килими се изработва от една сръчна килимарка за около един месец.

Към традиционните етапи при изработване на ръчновързани килими (десениране, предене и боядисване на преждите, сноване, връзване, пране, кастрене) ние добавяме и един допълнителен, който считаме за изключително съществен - изработване на модела с клиента.
Тази фаза се състои от няколко етапа – проучване на изискванията на клиента, обсъждане на вижданията му за килима, подготвяне на примерни модели, уточняване на модела и десена, одобряване на модела от клиента.

След като поръчката за килима е приета, ние информираме клиента за това как напредва изготвянето на килима му. С помощта на Интернет ние правим клиентите ни изцяло съпричастни на процеса по изработването на килима.

В случай на забележки по отношение на цветове, мотиви, и т.н., се правят незабавно съответните корекции.

Постоянното “присъствие” на клиента при изработването на килима е от изключителна важност за нас. Понастоящем, подобен род килими се изработват основно в Азия, като творческия процес остава напълно скрит.

Ние държим клиентите съпричастни, като им даваме възможност да станат свидетели на автентичността на процесите и на емоциите покрай създаването на техния собствен килим.

Не на последно място гарантираме, че килимите ни са изцяло изработени без детски труд, a от сръчни майсторки с огромен опит и талант.

Успоредно с това, всеки наш килим се предлага със 100 годишна гаранция от Родопски Килим.


Материали:


Нашите килими са изработени от 100% вълна върху 100% памучна основа. В някои модели освен вълната се използва и 100% естествена коприна за изработването на отделни орнаменти.

Качество
Предлаганите килими са с различни качества – 400/400, 500/500, 600/600, 700/700 а при специални поръчки дори 800/800. В килимарството, терминът „качество” се използва за обозначаване броя на възлите на линеен метър. Качество 500/500 например, означава, че на един хоризонтален ред с дължина 1 метър и един вертикален ред с дължина 1 метър има по 500 възела, или в един квадратен метър - 250 000 възела.

Това, че един килим е с по-ниско качество НЕ ОЗНАЧАВА, че е по-некачествен. Колкото е по-богат моделът на дребни детайли, толкова килимът трябва да е с по-високо качество (брой възли). Класическите персийски дизайни са изключително детайлни и за тяхното изпълнение е необходим по-голям брой на възлите.

Хав
Съвременните и геометричните дизайни при които няма голяма детайлност на изображението се изработват с по-малък брой възли.


Височината на хава (дебелина на килима) може да бъде от 4 до 8 милиметра, в зависимост от модела. Разпространеното мнение, че колкото е по-дебел един килим толкова той е по-качествен е изцяло погрешно.

Детайлните изображения могат да се откроят по-добре при по-малка височина на хава.

Ето защо килимите с качество над 600/600 се изработват с по-нисък хав.

Дизайн и Цветове:


Ние сме еднакво опитни в изработването на различни форми на килимите – правоъгълни, квадратни, елипсовидни, кръгли, неправилни форми. Правили сме дори триъгълни и трапецовидни килими. Размерите на нашите килими могат да бъдат всякаки.

Съществува само едно ограничение – ширината не може да е по-голяма от 6 метра. Дължината, на практика е неограничена.

Тъй като боядисваме сами преждата за килимите, нямаме ограничения в цветовата гама. Способни сме да удовлетворим вкусът на всеки естет.

Макар и традиционно да сме изработвали класически дизайни, напоследък отделяме все по-голямо внимание и постоянно придобиваме опит в областта на съвременните дизайнерски решения, които стават изключително популярни по света.

Родопски Килим АД - отрасли:


Килими,
4.6 5