Посолство на ЛИБИЯ - Вижте още

Посолство на ЛИБИЯ

Великата социалистическа Либийско-Арабска народна Джамахирия или Либия е държава в Северна Африка, граничеща със Средиземно море на север, Египет на изток, Судан на югоизток, Чад и Нигер на юг, и Алжир и Тунис на запад. Столицата на Либия е Триполи.
София, ж.к. Младост 1, бул. Андрей Сахаров, резиденция 1

Великата социалистическа Либийско-Арабска народна Джамахирия или Либия е държава в Северна Африка, граничеща със Средиземно море на север, Египет на изток, Судан на югоизток, Чад и Нигер на юг, и Алжир и Тунис на запад. Столицата на Либия е Триполи. Само 2,5% от територията са земеделски обработваеми, но има значителни находища на нефт и природен газ.
либия знаме
Либия се дели традиционно на Триполитания, Киренайка и Фесан. В Древна Гърция Либия се употребява в по-широк смисъл, обхващащ цяла Северна Африка на запад от Египет. В някои случаи името се отнася дори за целия континент Африка. С територия 1,8 млн. км2, от които 90% е пустиня, Либия е четвъртата страна по площ в Африка и 17-а в света. Столицата Триполи наброява 1,7 млн души, а цялото население на страната е 5,7 млн души.
либия
Либия е на шесто място по брутен вътрешен продукт на глава от населението в Африка. Това се дължи на големите запаси от нефт и малкото население.
Джамахирията е управлявана от полковник Муамар Кадафи, чиято външна политика често го вкарва в спорове със Запада и други страни от Африка. След като Либия през 2003 година започна да води по-прозрачна политика по ядрените технологии, чуждестранните и? отношения вече не са толкова обтегнати.
Либия има територия от 1,759,540 km2, което я прави 17-тата по големина в света.
Тя е малко по-малка от Индонезия и приблизително с големината на американския щат Аляска. Либия е рядко населена страна, чиято икономика разчита изцяло на големите нефтени запаси.
Либия има просторен излаз на Средиземно море, което оформя най-големият средиземноморски залив на Африка - Сидра. С дължина 1 770 km либийския бряг е най-голям от всички страни, които граничат със Средиземноморе. В тясната и заблатена крайбрежна низина живее по-голямата част от населението на страната. На юг е обширна част от Сахара. Близо до границата с Чад се намират разклоненията на вулканското плато Тибести. В източната част на Либия и в Египет, до река Нил, се разпростира Либийската пустиня, с разпръснати оазиси, най-големият от които е Ал Куфра.

Посолство на ЛИБИЯ - отрасли:


Администрация, Общини, Посолства,