Посолство на РУСИЯ - Вижте още

Посолство на РУСИЯ

Русия, или Руска федерация (съгласно чл. 1 от Конституцията на страната, наименованията Руска федерация и Русия са равнозначни), е най-голямата по територия държава в света. Тя обхваща обширни територии в Източна Европа и Северна Азия. Русия граничи с 18 държави — 12 в Европа, четири в

Посолство на РУСИЯРусия, или Руска федерация (съгласно чл. 1 от Конституцията на страната, наименованията Руска федерация и Русия са равнозначни), е най-голямата по територия държава в света.

Тя обхваща обширни територии в Източна Европа и Северна Азия. Русия граничи с 18 държави — 12 в Европа, четири в Азия и с две по вода (САЩ при Беринговия пролив и Япония) при Южнокурилския пролив. Общата дължина на държавните граници възлиза на 57 946 км. Северната и източната ? граница представляват Северния ледовит (19 240 км) и Тихия океан (12 280 км). Русия също така има излаз на Азовско море (672 км), Черно (430 км), Балтийско (135 км) и Финския залив (540 км), както и Каспийско море (920 км).

За година на основаване се счита 862, когато варяжкият принц Рюрик започва да властва над Новгород, и дава началото на Рюриковичите, които управляват Русия през следващите 700 години. На територията на днешната Руска федерация в Европа са съществували няколко големи държави, сред които са Волжка България и Киевска Рус, но образувалото се в началото на 15 век Велико Московско княжество завладява всички останали. В края на 17. и началото на 18 век руската държава започва завоевателни походи. Към края на 18 век Руската империя вече се простира на три континента — Европа, Азия и Северна Америка, включваща в себе си стотици различни народи, култури и вероизповедания. През 1917 избухва Октомврийската революция, в следствие на която самодържавието е свалено, а властта на императора — отнета. На власт идват болшевиките, водени от революционера Владимир Ленин. Малко след това се създава първата в света комунистическа държава — Съюз на Съветските Социалистически Републики (СССР), просъществувала до 1991 година. След разпада на СССР се появява съвременната държава, позната като Руска федерация.

Със своите 17 098 242 km2, Русия е най-голямата страна по територия в света, като покрива една осма от територията на Земята. Със своите 145 млн. души население, тя е деветата страна по население. Русия притежава най-големите световни запаси от минерали и енергийни ресурси, което я прави енергийна суперсила.Русия има най-обширните горски масиви в Европа и света, а нейните езера съдържат приблизително една четвърт от световния запас на чиста, незаледена вода.

Русия е президентска република, където президентът има широки правомощия. В момента поста заема Дмитрий Медведев. Русия е на седмо място в света по брутен вътрешен продукт за 2010 ($ 2,229 трлн.),[9] разполага с четвъртата по големина армия в света, най-големият ядрен арсенал[10] и е първата страна, изпратила човек в Космоса. В началото на 21 век Русия отново заявява претенциите си да бъде една от световните суперсили, както Съветския съюз в миналото и е членка на Г-8

РУСИЯРусия е най-голямата по площ държава в света със своите 17 098 242 km?, почти два пъти по-голяма от Съединените щати или Китай и 1,7 пъти по-голяма от Канада. Заема източните области на Европа и северната част на Азия – от ексклава Калининградска област в Централна Европа до Диомидовите острови в Беринговия проток и от Земята на Франц Йосиф в Арктика до връх Базардюзю в Кавказ.

Общата дължина на сухоземните граници на Русия е 20 242 km, а на морските – 37 653 km. На запад страната има сухоземна граница с Норвегия (196 km), Финландия (1313 km), Естония (290 km), Латвия (292 km), Беларус (959 km) и Украйна (1576 km), както и излаз на Балтийско море. На брега на Балтийско море е разположена и ексклавната Калининградска област, която граничи по суша с Литва (227 km) и Полша (432 km).

На югозапад Русия има излаз на Азовско и Черно море, както и на голямото вътрешно езеро Каспийско море. По суша граничи с Грузия (723 km, включително с частично признатите държави Абхазия и Южна Осетия) и Азербайджан (284 km). Южната граница на страната в Азия е с Казахстан (6846 km), Китай (40 km в Южен Сибир и отделен участък от 3605 km в Далечния Изток), Монголия (3441 km) и Северна Корея (18 km).

На изток Русия има излаз на Тихия океан и свързаните с него Японско, Охотско и Берингово море. На североизток страната има дълга морска граница със Съединените американски щати, която преминава през Беринговия проток, отделящ руския полуостров Чукотка от американския щат Аляска. На север Русия граничи със Северния ледовит океан и неговите Източносибирско море, Море Лаптеви, Карско и Баренцево море.

Климатът е континентален, в северните райони — рязко континентален, а в Далечния изток — умерен, мусонен. В по-южните райони е топъл.

Средните температури през януари са между 0 до -5°С в европейската част, до -40 С и -50° С в Якутия. През юли температурите са от 5 С в Северен Сибир до 24-25°С в Прикаспийската низина. В Чукотка са били измервани и температури от порядъка на -60 — -70 градуса през зимата.

Валежи — до 2000 мм в Алтай и Северен Кавказ, до 1000 мм в Далечния изток, 700 мм в европейските равнини.

Населението на Руската Федерация възлиза на около 140 700 000 жители. Гъстотата на населението е 9 души/км?, като по този показател е една от най-слабо населените страни в света. Населението е предимно градско. Повечето от близо 150-те милиона руснаци произхождат от групата на т. нар. източни славяни, чиято прародина е вероятно днешна Украйна.

Основната религия в Русия е руското православно християнство. Около 70% от населението се самоопределят като православни, но сравнително малка част от тях посещават църква. Информацията за останалата част от населението е противоречива, но се приема, че повечето от тях са мюсюлмани (5—15%) и атеисти. Малка част са будисти, евреи, католици и протестанти.

Държавното устройство на Руската Федерация се определя от Конституцията, която е приета през 1993 година.
Русия е полупрезидентска република, при която държавен глава е Президентът на Руската Федерация, който се явява също и Върховен Главнокомандващ на Въоръжените сили (избира се на 6 години с всеобщо избирателно право при тайно гласуване).
Представителен и законодателен орган на Руската Федерация е двукамарно Федерално Събрание на Руската Федерация което се състои от: Съвет на Федерацията и Държавна Дума.
В Съвета на Федерацията влизат по двама представителя от всеки регион на Русия.

Дмитрий Медведев изнася реч на Червения площад по време на честванията на Деня на победата
Половината от депутатите в Държавната Дума се избират по едномандатни окръзи по мажоритарната система, втората половина - по партийни списъци на основата на пропорционалната система. Напоследък мажоритарните елементи бяха премахнати.

Членовете на Федералното Събрание се избират веднъж на 4 години.
Изпълнителната власт се осъществява от Правителството на Руската Федерация.
Председателя на Правителството се назначава от Президента със съгласието на Държавната Дума.
В регионите законодателните събрания се избират по смесена система.
От 12 декември 2004 година Владимир Путин подписва закон за утвърждаването на главите на субектите на РФ от регионалните парламенти по предложение на Президента на РФ.
Законът заменя всенародните губернаторски избори с процедурата „даване на пълномощия от висшето длъжностно лице на РФ“.

Законът допуска разпускане на регионалните парламенти в случай на неприемане от него на кандидатурата, предложена от Президента.

Губернаторите се назначават за срок от 5 години и могат да заемат своя пост неограничен брой пъти.

Посолство на РУСИЯ - отрасли:


Администрация, Общини, Посолства,