Посолство на УКРАЙНА - Вижте още

Посолство на УКРАЙНА

Украйна (на украински: Україна) е държава в Източна Европа. Тя граничи с Черно море на юг, с Русия на изток, с Беларус на север и с Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова на запад. Площта е 601 856 км2, от които 559 726 км? суша и 42 130 км2 водна площ. Територията на днешна

Посолство на УКРАЙНАУкрайна (на украински: Україна) е държава в Източна Европа. Тя граничи с Черно море на юг, с Русия на изток, с Беларус на север и с Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова на запад. Площта е 601 856 км2, от които 559 726 км2 суша и 42 130 км2 водна площ.

Територията на днешна Украйна е важен център на източнославянската култура през Средновековието, преди да бъде поделена между различни държави. Краткият, но твърде бурен период на независимост (1917-1921) след Октомврийската революция приключва с поглъщането на Украйна от Съветския съюз. Украйна отново става независима след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Украйна е богата на природни ресурси (желязна руда, въглища, цветни метали, нефт, природен газ, каменна сол, сяра, графит, каолин). По голямата част от страната е равнинна. Само на запад и в южните части на Крим релефът е планински. Лятото е топло и сухо.

Границите и площта на Украйна съвпадат с тези на съществувалата до 1990 година едноименна съюзна съветска република. Граничи на североизток с Русия, на север с Беларусия, на югозапад с Молдова, на запад с Полша, Словакия и Унгария. На малки откъслечни участъци по течението на реките Сучава, Прут и Дунав граничи с Румъния.
На юг страната е широко отворена към Черно и Азовско море, отделени от Кримския полуостров. В удобни заливи на морето са възникнали няколко украински пристанища – Одеса, Иличовск, Николаев, Керч, Мариупол и др.
През Украйна преминават важни железопътни, шосейни и водни пътища към Русия и Прибалтика, към Централна Европа и страните от Балканския полуостров.

Украйна е предимно равнинна страна. Равнинно-хълмистите земи заемат 95% от територията, а планинските земи съставляват едва 5% от площта на страната. Това са части от Източните Карпати и Кримските планини. Страната е богата на въглища (Донецки басейн), железни руди (Кривой рог), манган (Никопол) и др.

>УКРАЙНАУкрайна има гъста речна мрежа. През страната протичат големи реки като Днепър (трета в Европа след Волга и Дунав), Днестър, Южен Буг, Припят, Десна, Северен Донец. Долното течение на Дунав е естествена граница между Украйна и Румъния. Дължината на плавателния речен път е около 5 хил. км. Главната плавателна река е Днепър, транспортното значение на която нараства още повече след изграждането на верига от водохранилища. Големи днепърски пристанища Черкаск, Кременчук, Киев, Днепропетровск, Запорожие, Херсон и др.
Транспортната дейност се извършва и по Южен Бук, Донец, Днестър и други по-малки реки.
Столицата Киев е с население от 2 860 400 жители.

Украйна е република. Сега действащата конституция е приета през юни 1996 г. Народът избира Парламент и Президент. Украинският Парламент (наречен Верховна Рада) се състои от 450 души и се избира за 4 годишен мандат, а Президентът — за 5. Премиерът и кабинетът се излъчват от Президента, а Парламентът ги одобрява.

Република Украйна административно е разделена на една автономна република (Крим), 24 области и 2 града със специален статут (Киев и Севастопол).

Административни области в Украйна са: Виницка, Волинска, Днепропетровска, Донецка, Житомирска, Закарпатска, Запорожка, Ивано-Франковска, Киевска, Кировоградска, Луганска, Лвовска, Николаевска, Одеска, Полтавска, Ровненска, Сумска, Тернополска, Харковска, Херсонска, Хмелницка, Черкаска, Черновицка и Черниговска област.

Посолство на УКРАЙНА - отрасли:


Администрация, Общини, Посолства,