Посолство на БЕЛАРУС - Вижте още

Посолство на БЕЛАРУС

Република Беларус, наричана също и Белорусия (на беларуски: Беларусь, на руски: Беларусь или Белоруссия) е държава в Източна Европа, която няма излаз на море. Столицата е град Минск. Граничи с Русия на изток, Полша на запад, Украйна на юг, Литва на северозапад и Латвия на север. Беларус
София, кв. Редута, ул. Никола Караджов, 3

Знаме БЕЛАРУС Република Беларус, наричана също и Белорусия (на беларуски: Беларусь, на руски: Беларусь или Белоруссия) е държава в Източна Европа, която няма излаз на море. Столицата е град Минск. Граничи с Русия на изток, Полша на запад, Украйна на юг, Литва на северозапад и Латвия на север. Беларус е една от 15-те бивши съветски републики, и съществува като самостоятелна държава само от 1918 до 1919 — т.нар. Беларуска народна република. Преди това териториите са били или част от няколко държави, вкл. Руската империя, Великото литовско княжество и Жечпосполита. Беларус, заедно с Украйна, е една от най-тежко пострадалите от Втората световна война държави. Една трета от населението загива, а половината икономически ресурси са унищожени. Беларус обявява независимост от СССР през август 1991 и повежда самостоятелна политика.

Три години по-късно Александър Лукашенко става неин президент и слага край на политиката насочена към независимост. Той управлява страната и до днес, поради което е наричан последния диктатор в Европа. Беларус спира пазарните реформи и следва пътя на т.нар. "пазарен социализъм", разновидност на съветския икономически модел. Държавата упражнява силен контрол над икономиката, води политика на противопоставяне на НАТО и на икономическото сътрудничество с ЕС, а вътре в страната политическите свободи са ограничени. Беларус е силно обвързана с Русия и двете имат обща отбранителна и митническа система. Близо 40% от територията на Беларус са заети от гъсти гори. Площта и е 207 705 км2, от които 204 875 км2 суша и 2 830 км2 водна площ.

Езерото Струста Беларус има площ от 207 600 квадратни километра с обща дължина на границите 3306 км. Граничи с 5 държави — Русия на изток (959 км граница), Украйна на юг (891 км), Полша на запад (605 км), Литва на северозапад (680 км) и Латвия на север (171 км). Страната няма излаз на море. Около 40% от територията е покрита от гори, и значителна част от нея е заета от блата и мочурища. Беларус е предимно равнинна държава, най-високата точка е хълма Дзерджинская гора (Дзяржинская хара, 346 м). В южните си части, по поречието на река Припят се простира мочурливата низина Полесие. Низината е покрита със смесени гори, в които се срещат много ценни горски видове и диви животни (рис, лос, бобър, глиган, черен щъркел и др.). Полесието е най-голямата заблатена и некултивирана територия в Европа. Съществуват значителни залежи на нефт и газ. Извличат се най-вече гранит и варовик. Има голямо наличие на торф, който е от голямо значение за земеделието. Средното количество валежи за годината е от 550 до 700 мм, климатът е умерено-континентален (поради липсата на планини и равнинния характер на страната). Зимите са много студени,със средна температура от -6°C,а летата са прохладни и влажни със средна температура от 18°C. Беларус има над 11 000 езера.

Посолство на БЕЛАРУС - отрасли:


Администрация, Общини, Посолства,