Посолство на БРАЗИЛИЯ - Вижте още

Посолство на БРАЗИЛИЯ

Бразилия, официално Федеративна република Бразилия, е федерална президентска република, разположена в Южна Америка, образувана от 26 щата, разпределени в 5 564 общини и един федерален окръг. Тя граничи на север с Венецуела, Гвиана, Суринам и с отвъдморския департамент Френска Гвиана; на

знаме БРАЗИЛИЯ Бразилия, официално Федеративна република Бразилия, е федерална президентска република, разположена в Южна Америка, образувана от 26 щата, разпределени в 5 564 общини и един федерален окръг. Тя граничи на север с Венецуела, Гвиана, Суринам и с отвъдморския департамент Френска Гвиана; на юг с Уругвай, на югозапад с Аржентина и Парагвай, на запад с Боливия и Перу и накрая, на северозапад с Колумбия. Единствените южноамерикански държави, които нямат обща граница с Бразилия са Чили и Еквадор. Страната се мие от водите на Атлантическия океан по протежение на бреговата ивица, на североизток, югоизток и юг, и чиято обща дължина е 7 491 km, а на сухопътните граници е около 16 хил. km. Освен континенталната част, Бразилия също притежава някои големи островни групи в Атлантическия океан, като Фернанду ди Нороня, скалите Сау Педру и Сау Паулу, (принадлежащи към щата Пернамбуку), Тринидади и Мартим Ваз (щат Еспириту Санту) както и група малки острови и коралови рифове наречени Атол дас Рокас (щат Риу Гранди ду Норти).

Със своите 8,51 милиона кв. км площ, равняващи се на 47% от територията на Южна Америка, и с над 190 милиона души, страната се подрежда на пето място по площ и по население в света. Бразилия е единствената португалоговоряща страна в Америка,и същевременно е една от най-мултикултурните и етнически разнообразна нация в света, резултат от силните миграционни процеси.

С пристигането на Педру Алвариш Кабрал през 1500 г. Бразилия e обявена за колония на Португалската империя, статут който има до 1815 година, когато между двете държави е сформирано Обединено кралство. През 1822 г. страната обявява своята независимост, образувайки Бразилската империя, време през което е под суверенитета на бразилското императорско семейство, клон на Камарата на Браганса, от които тя е била управлявана още от 1500 г. в колониалната епоха. През 1889 г. става република, въпреки че двукамерния законодателен орган, вече наричащ се „Конгрес“ (Congresso Nacional do Brasil), се споменава за пръв път още с ратифицирането на първата конституция през 1824 година. От провъзгласяването на републиката през 1889, Бразилия се управлява от три сили, съдебната, законодателната и изпълнителната власт. Главата на последната е президентът на Бразилия, избиран на всеки четири години чрез преки избори.

Деветата по големина икономика в света по паритета на покупателната способност (2008 г.) и най-голямата латиноамериканска икономика (2009 г.), Бразилия днес има силно международно влияние, както в регионален, така и в световен мащаб. През 2005 г. тя бе на 39-та позиция сред страните с по-добро качество на живот на земята. В същото време в Бразилия се намира между 15 и 20% от световното биологично разнообразие. Пример за това богатство е Амазонията, с площ от 3,6 милиона квадратни мили, Атлантическата гора, Пантанал и Сераду. Бразилия е една от основателките на Организацията на обединените нации, Г-20, Меркосул, Общността на португалоезичните държави, на Съюза на южноамериканските нации и е една от страните-членки БРИК.

Рио де Жанейро Бразилия е петата по големина страна в света, след Русия, Канада, Китай и Съединените щати, и третата по големина в Америка с обща площ от 8 514 876, 599 km2, включително 55 455 km2 водна площ. Територията и? обхваща три часови зони – UTC-4 в западните щати, UTC-3 в източните (и официалното време на Бразилия) и UTC-2 на атлантическите острови.

Територията на Бразилия се пресича от два от петте основни паралела: Екватора, минаващ през устието на река Амазонка и Тропика на Козирога, пресичащ град Сао Пауло. Страната заема обширна площ по протежение на източния бряг на Южна Америка и включва голяма част от вътрешността на континента, споделяйки обща граница с Уругвай на юг, Аржентина и Парагвай на югозапад, Боливия и Перу на запад, Колумбия на северозапад, Венецуела, Гаяна, Суринам и френския отвъдморски департамент Гвиана на север.

Разстоянието от най-северната до най-южната точка е 4320 km, а от най-източната до най-западната – 4328 km. Страната има обща граница с всяка държава от Южна Америка, с изключение на Еквадор и Чили. Тя също включва множество океански острови, като скалите Сау Педру и Сау Паулу, Фернанду ди Нороня, Тринидади и Мартим Ваз както и група малки острови и коралови рифове наречени Атол дас Рокас.

Посолство на БРАЗИЛИЯ - отрасли:


Администрация, Общини, Посолства,