Общинска администрация Дупница - Вижте още

Общинска администрация Дупница

Дупница е град в западна България. Намира се в полите на Рила планина. Той е административен център на Община Дупница, попадаща в Област Кюстендил. Според преброяването през 2011 година, населението на Дупница e 33 200 жители.

Общинска администрация ДупницаДупница е град в западна България. Намира се в полите на Рила планина. Той е административен център на Община Дупница, попадаща в Област Кюстендил.

Според преброяването през 2011 година, населението на Дупница e 33 200 жители.

Град Дупница се намира в северозападното подножие на планината Рила, на изток от Конявска планина и на юг от Верила. Линиятa на транспортен коридор 4, европейски път E79 и ЖП линията, които свързват Атина със София и Букурещ минават покрай града. Близо се намира границата с Македония - на 30 км по права линия и на 60 с автомобил, със Сърбия — на 50 км по права линия и на 60 с автомобил и с Гърция — на 90 км по права линия и на 110 с автомобил, новата държава Косово е на 110 км по права линия и на 150 с автомобил.

Дупница е на около 50 км е от българската столица София, на 30 от Благоевград, на 160 от Пловдив, на 210 от македонската столица Скопие и на приблизително същото разстояние до Солун и Бяло море. Наблизо са зимните курортни Паничище (15 км) и Боровец (50 км). В наскоро отнетите територии от Община Дупница се намират Рилски манастир, Паничище, Седемте рилски езера, „Гейзера“ (в Сапарева баня) — най-топъл в Европа, както и много могили. През града преминават реките Джерман, Бистрица, Отовица — Саморанска река и Джубрена, а градът е разположен в долината на р. Джерман.

Релеф

ДупницаГрадът е разположен в преходната част между Горно Дупнишко поле и Долно Дупнишко поле. Средната надморска височина е около 530-540 м./н./в. (на цялата община 946,3 м. средна н./в.). Релефът е котловинен до нископланиниски. Котловинният грабен е заобиколен от оградни склонове на средновисоки планини, с по-голяма отвореност е на юг по долинното разширение на Джерман по Долно Дупнишко поле.

В тектонско отношение районът на град Дупница представлява грабен , запълнен от палеогенски, плиоценски и квартернерни наслаги.Скалната основа на територията на Дупница се характеризира с високо кристалинни гнайси и амфиболити с палеозойска възраст. Срутища и свлачища се срещат предимно по долинните склонове на река Джерман. Територията се намира в сеизмична зона VII, VIII и IX степен за периода на сътресимост съответно за 100,250 и 1000 години (според сеизмичното райониране на България от 1997г.).

Население

Населението на града е почти изцяло българско, изповядващо православно християнство, но Дупница е известна със своята група от евреи, като Жак Асеов- евреин, търговец и тютюнджия от града, който става милионер, след Втората световна война евреите са намаляли и сега има малка група от евреи, предимно хора над 60, в града има еврейски гробища, преди е имало и синагога.

Дупница е град със спортен дух и има отколени традиции и постижения в спорта. Сред спортните съоръжения най-големите и значими са спортната зала в гр.Дупница, която е масивна с обща площ 1250 кв. м2, 640 седящи места. Изградена е през 1971г. Сградата е многофункционална, като в края на 2005 годна в нея беше изградена и монтирана изкуствена стена за скално катерене. Легендарният стадион “Бончу?к” се намира в гр.Дупница е с площ 81 дка, и разполага с 20 000 места и масивна трибуна на два етажа. Използва се за футбол, лека атлетика, като има и фитнес зала. Стадион за бейзбол и софтбол – 34 000 м2 обща площ. Няма построени сгради. Използва се за бейзбол и софтбол. Местонахождение – ж.к. “Бистрица”. Дупница има история в спорта. Най-популярни са футболният отбор ПФК Марек (Дупница), който е известен с победите си над ФК Байерн Мюнхен, отбора на Сър Алекс Фъргюсън, унгарския шампион, както и други в Европа и нашето първенство, и ВК „Марек Юнион Ивкони“, който има една от най-развитата детска школа на Балканите. Спортни отбори в Дупница:

Общинска администрация Дупница - отрасли:


Администрация, Общини, Общинска Администрация,