Посолство на ВЕНЕЦУЕЛА - Вижте още

Посолство на ВЕНЕЦУЕЛА

Венецуела, официално Боливарска република Венецуела (на испански: Rep?blica Bolivariana de Venezuela, Република боливариана де Бенесуела), е държава в северната част на Южна Америка. Страната има площ 916 445 кв.км. Граничи с Колумбия, Бразилия, Гаяна. Столицата на страната е град Каракас

знаме флаг  ВЕНЕЦУЕЛА Венецуела, официално Боливарска република Венецуела (на испански: Rep?blica Bolivariana de Venezuela, Република боливариана де Бенесуела), е държава в северната част на Южна Америка. Страната има площ 916 445 кв.км. Граничи с Колумбия, Бразилия, Гаяна. Столицата на страната е град Каракас, намиращ се на брега на Карибско море. Населението на града наброява 3 783 000 души. Други големи градове са: Маракайбо, Валенсия, Сиудад Боливар.

Климатът е субекваториален, със средна месечна температура 25-290С. В басейна на река Ориноко е най-високият в света водопад Анхел - 1054 м. Горите заемат около 50% от територията на страната. Останалата част от територията е заета от високотревни савани и планини. Най-високият връх е Боливар - 4979 м.

Ангелския водопад във ВенецуелаВ Карибско море страната има стотици острови, като най-големия от тях е остров Маргарита, който е предпочитана туристическа дестинация. Венецуела е страна, в която има екваториални гори, високи планини, савани. Докато равнинният район между Андите и река Ориноко е зает от савани, то южната и югоизточната част на Венецуела са заети от Гвианската планинска земя, една от най-старите земни плочи и малка част от Амазонската низина, най-голямата равнинна площ на планетата, които са покрити с гъсти екваториални гори. Това са едни от най-дивите кътчета на Земята. Тук природата все още е в своя първичен вид, незасегната от човека, понеже през Гвианската планинска земя не преминават почти никакви пътища и този регион, заемащ близо 50% от територията на Венецуела е напълно откъснат от света и населен с индианци, които дори в началото на 21 век живеят в първобитни условия, без ток, без връзки с външния свят и в колиби от дърво, слама или палмови листа. Освен това тук и дърводобивът не е много развит, тъй като Венецуела задоволява потребностите си с големият добив на нефт в крайбрежието. Характерни за Гвианската планинска земя са т. нар. тепуи, високи върхове, остатък от най-старите земни плочи, издигащи се като гигантски непревземаеми цитадели над околните планини и покрити с гъсти екваториални гори.

Това е едно от местата, което държи рекорд по биоразнообразие в света. Множество от местните видове растения и животни са ендемити (се срещат само тук). Над 900 вида орхидеи са ендемити за този регион. Тук се срещат и уникален вид гъби, които убиват насекоми с отрова. Като цяло Венецуела има изключително богата флора и фауна, представена от над 40 000 вида цветни растения, 430 вида бозайници, сред които ягуар пума, оцелот, тапир, мравояд, броненосец, много видове маймуни, кинкажу, капибара и др. Около 1500 вида птици (от пъстри папагали, тукани, трогони и др. до кондорите от Андите). Множество влечуги, сред които огромен брой змии, представени от много силно отровни видове като ярака и коралова змия и от неотровните гиганти боа, питон и най-голямата змия в света анаконда, достигаща 11 метра дължина, а също и много крокодили и алигатори, сред които и черния кайман, който е един от най-големите крокодили в света. Огромен брой насекоми и жаби, сред които и дървесната жаба кокои, която е най-отровното земноводно на планетата, а реките са дом на най-хищната риба в света пираня.

Посолство на ВЕНЕЦУЕЛА - отрасли:


Администрация, Общини, Посолства,