Общинска администрация Сапарева баня - Вижте още

Общинска администрация Сапарева баня

Община Сепарева баня е разположена в северното подножие на Рила в Югозападна България, само на един час път от София с автомобил. Гр. Сапарева баня ( на 15 км източно от гр. Дупница ) е административен център на общината и включва селата Ресилово, Овчарци, Сапарево и планинския курорт
Сапарева баня, ул."Германия" № 1

Общинска администрация Сапарева баня

Община Сепарева баня е разположена в северното подножие на Рила в Югозападна България, само на един час път от София с автомобил. Гр. Сапарева баня ( на 15 км източно от гр. Дупница ) е административен център на общината и включва селата Ресилово, Овчарци, Сапарево и планинския курорт Паничище. В създадения през 1992 г.

Национален парк Рила влиза 1/3 от територията на общината. Сапарева баня се гордее както със своята много студена и чиста планинска вода за пиене, така и с уникалната си минерална вода, която е една от най-горещите в Европа, с температура от 103 С. В центъра на гр. Сапарева баня блика единственият гейзер на Балканите.

Църкви

Много са черквите и параклисите, които си заслужават да бъдат посетени в община Сапарева баня. В гр. Сапарева баня може да бъдат видени най-старите черкви в общината - "Св. Никола" от 12 - 13 век и най-старата възрожденска черква "Св. Георги" от 18 век в квартал Гюргево. Черквата "Св. Черидесет мъченици" е построена през 1859 година. Царските икони в нея са рисувани от Станислав Досиевски , а иконостасът е резбован от бележития местен майстор Коте Гювийски.

Край с. Ресилово е манастирът "Покров Богородичен", построен през 1927 година от богата вдовица на загинал моряк. Той е един от малкото действащи женски манастири в България, който може да бъде посетен по всяко време.

Черквата "Св. Богородица" в с. Овчарци е построена с труда на местни хора. Каменните плочи, с които е постлан подът на черквата са донесени на гръб от овчарченци чак от местността Юрушките гробища.

Сапаревската черква е построена на върха на хълма край центъра на с. Сапарево. Според легендата тя е построена с парите от съкровището, намерено на мястото на черквата след пророчески сън. Черквата е най-голямата в общината и е изключително красива. Четирите колони, крепящи централния купол са увенчани с позлатени образи на животни, символизиращи четиримата евангелисти.

Балнеология

Сапарева баня

Сапарева баня се гордее със студената си чиста планинска вода и с лековитата си минерална вода. Съставът на минералната вода е серен със значителни равнища на желязо, калций и манган. Тя е най-горещата вода на Балканите, която изригва и в единствения балкански гейзер. Той е избликнал през 1957 г. и около него са изградени приятен парк и ресторант. Горещата вода на гейзера се използва за отопление на сградата на общината, почивните домове и училището.

Половин век в санаториума на Сапарева баня се лекуват изключително успешно заболявания на горните двигателни пътища, периферната нервна система, костите, ставите и кожата. Персоналът се състои от опитни лекари невролози, специалисти по кало и парафино лечение, водни масажи, лечебна физкултура и физиотерапия. През лятото привлекателно място за жителите и гостите на Сапарева баня е откритият басейн с минерална вода в парка на санаториума.

След ден прекаран по пътеките в Североизточна Рила, наградете себе си с посещение на банята с най-горещите и лечебните води в Европа. Сапаревобанската минерална баня е построена на мястото на разрушената след Освобождението от турско робство турска баня. Днес тя е напълно реконструирана и обновена. Отворена е от 7 ч сутринта до 7 ч вечерта. Има мъжко и женско отделение с малки басейни където се предлага и масаж. Банята има и вани за семейно ползване. След това се насладете на едно питие в градския парк, който се намира отсреща.

Занаяти

Най-добре развитият занаят в областта е плетенето на една и две куки и бродирането. Доскоро се пазеше изкуството на шитите дантели, изключително красива украса за ризите на момите и даровните кърпи. Бродирането на карета и ковьори все още е популярно сред местните жени. В туристическия информационен център могат да се видят образци от това изкуство. Традиционните архитектурни форми и техники могат да се видят в домовете, ресторантите и кафетата в общината. Майсторското съчетаване на ръчни камъни и дялан камък с ковано желязо и дърворезба ще откриете в дуварите, и дворовете. Къщата на д-р Маринов е своеобразен музей на дърворезбата. Тук ще видите предмети от ковано желязо, каменни мозайки, оригинални мебели, съчетаващи нетрадиционни форми и материали, които той е събирал от цяла България в продължение на 40 години и които с радост би ви показал. За да посетите дома му, моля обърнете се към Туристическия информационен център в гр. Сапарева баня.

Местни творци

Артистичната гилдия на Сапарева баня е представена от художници и поети. Поетите Михаил Калдръмов, Васил Гювийски и Антония Мицова са уважавани местни автори със значимо присъствие в националния литературен живот. Художниците Васил Коритаров, Васил Крапчански, Радостин Ангелков, Антония Мицова продължават да създават красиви пеизажи и портрети, които могат да се видят в читалището на Сапарева баня..

Традиции и фестивали

Важни за общината традиционни празници са : Кукерски фестивал - провежда се на 1 януари. Кукерите изработват и носят огромни ужасяващи маски, най-често увенчани с рога. Облечени в кожи или в традиционни фолклорни костюми, окичени със звънци те танцуват и разправят весели сцени. Идването на кукерите трябва да прогони мрака от този свят и да донесе слънцето, надеждата за благополучие през Новата година. 15 август - Празникът Успение Богородично. Две черкви, един манастир и множество параклиси в общината са посветени на Божията майка. На този ден празнуват всички селища в общината с курбани, които се варят в големи казани и се раздават на енориашите. Гозбата се прави по стара рецепта и е изключително вкусна. Тодоров ден - 40 дена преди Великден. Празникът на св. Тодор се отбелязва с надбягвания с магарета, които създават весело настроение. Празникът на дановистите се провежда на 19 август край езерото Бъбрека в сърцето на Рила. Всяка година хиляди последователи на Дънов, облечени в бяло, танцуват в големи концентрични кръгове и пеят песни, прославящи Слънцето и Земята. Добре дошли са доброжелателни наблюдатели.

История

Историята на Сапарева баня е свързана открай време с минералните извори, край които градът е възникнал. През неолита / 5500 г. пр. н. е. / тук е съществувало и процъвтявало селището Кременик. Разкопките от 70-те години на 20 век откриват оръдия на труда, хромел, домакинска покъщина.

Останки от римски град са разкрити по време на строителството на санаториума през 50-те години на 20 век.

Днес те са запазени в парка на санаториума и в градината на средновековната църква "Св. Никола", която се намира в центъра на града. Римският град е бил важна спирка по пътя от Македония до Черно море. Картината на местния художник и краевед Васил Коритаров показва Сапарева баня в римско време, когато името и е било Германея.

Общинска администрация Сапарева баня - отрасли:


Администрация, Общини, Общинска Администрация,