Общинска администрация Карлово - Вижте още

Общинска администрация Карлово

Карлово е град в Централна България, който се намира в южното подножие на Стара планина. Той принадлежи към Област Пловдив и е в съседство с град Сопот. Градът е трети по големина в областта след Пловдив и Асеновград и е административен център на Община Карлово.

Общинска администрация КарловоКарлово е град в Централна България, който се намира в южното подножие на Стара планина. Той принадлежи към Област Пловдив и е в съседство с град Сопот. Градът е трети по големина в областта след Пловдив и Асеновград и е административен център на Община Карлово.

География

Карлово е разположено на 386 м надморска височина в северната част на Карловското поле, което се образува на югозапад от Стара планина, на север от Същинска Средна Гора и на североизток от Сърнена Гора. Планинската местност Козница (до град Клисура) отделя на запад Стремската долина от съседните подбалкански котловини, а на изток тя е отделена от Кръстец (Стражата). Това географско разположение има важна роля за климата на града и разпростряната около него Розова Долина.

Карлово се намира на 145 км източно от столицата София и на 56 км северно от областния и втори по големина град в страната - Пловдив.

История

Куршум Джамия, строена началото на 15 век, паметник на културата
Карлово възниква в края на 14-ти век. Има предположение, че името на града произлиза от владетеля на земите около Карлово през 14 век - Карлъ Али бей. По времето на Карлъ Али бей е построена с материали от манастира Св. Спас и най-старата сграда в Карлово - Куршум Джамия - Оловената джамия поради оловния й покрив. Понастоящем тази джамия е обявена за паметник на културата.

През 1869 г. Анастасия Райнова и Аница Пулева основават второто женско дружество в България. От 1953 до 1962г. носи името Левскиград.

Икономика

В близост до града (село Ведраре) има комбинат за трактори, който произвежда зеления малогабаритен трактор Болгар, гордостта на българското социалистическо селскостопанско машиностроене, както и фирми за козметика и месопроизводство.

В района на Карлово се отглеждат етерично-маслени култури (лавандула, маслодайна роза).

Забележителности

КарловоПрирода

  • Водопад "Сучурум" - част от резервата, който се намира над Карлово.Също така се намира и домът на културата в Карлово,кръстът и ловния парк.
  • Национален парк "Централен балкан"

Театър

  • В Карлово се намира самодеен театър "Елена Снежина". Режисьор на театъра е Иван Стефанов.

Музеи

  • Национален музей "Васил Левски" - родната къща на Апостола.
  • Общински исторически музей - Карлово (директор - Мария Деянова)

Общинска администрация Карлово - отрасли:


Администрация, Общини, Общинска Администрация,