Общинска администрация Козлодуй - Вижте още

Общинска администрация Козлодуй

Козлодуй е град разположен по поречието на река Дунав в област Враца, Северозападна България. Той е административен и стопански център на едноименната община Козлодуй. Населението на града към 2009 година е 13 934 жители.

Общинска администрация КозлодуйКозлодуй е град разположен по поречието на река Дунав в област Враца, Северозападна България. Той е административен и стопански център на едноименната община Козлодуй. Населението на града към 2009 година е 13 934 жители.

Козлодуй получава статус на град през 1969 година

География

Козлодуй се намира в Дунавската равнина, на 7 км от вливането на р. Огоста в р. Дунав, в плодородната житница на България, наречена Златия.Срещу града се намира вторият по големина български остров. Градът е с голямо икономическо значение, заради функциониращата АЕЦ "Козлодуй". На второ място по брой жители в областта е след Враца. След Козлодуй се нареждат Бяла Слатина и Мездра.

История

Векове наред на този крайдунавски бряг са живели траки, славяни и българи, които създават свой бит и култура. Следи от тракийски поселищен цетър, съществувал през първото хилядолетие пр.н.е., са останали в надгробните могили. По-късно през тези места минава големият римски крайдунавски път. За това свидетелстват и останките от римските кастели Магура пиатра (или Регианум), Камиструм и Аугуста.

Забележителности

КозлодуйВ Козлодуй се намират следните забележителности от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз: Национален музей "Параход Радецки", ул. "Хр. Ботев" № 82, Корабът предлага и каюти с легла с възможност за нощуване. Цената на легло на нощ е 8,00 лв. за възрастни и 5,00 лв. за пенсионери, студенти и ученици.

Друго удобство, от което биха могли да се възползват посетителите на Националния музей параход „Радецки” е възможността за наемане на зала за провеждане на делови срещи и конференции.

Печат на обект №18 (Козлодуй - Национален музей "Параход Радецки"; Паметник на Христо Ботев и неговата чета) има и в хотел-ресторант "Радецки", който се намира в непосредствена близост до обектите. Това е направено за улеснение на всички участници в движението "Опознай България - 100 НТО".

Може да се посети и вр. Околчица, лобното място на Христо Ботев - Печатът се намира в х."Околчица". Възможност за нощувка: хижа „Околчица”. Паметникът на Христо Ботев и неговата чета, също е включен като част от 100-те Национални туристически обекта.

Ежегодно по време на т.нар. Ботеви дни в края на май се провежда тържествена проверка с митинг-заря, на която се стичат множество Ботеви поклонници, сред които и участниците в ежегодния поход Козлодуй - връх Околчица, гости на града, политици и общественици.

В община Козлодуй туристическата дейност е свързана по-скоро с предоставяне на възможности за отдих и развлечение на живеещите на територията ?. Два са основните туристически походи, чийто маршрут преминава пред общината — национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета — Козлодуй-Околчица“ и Международен воден поход по р. Дунав.
Обекти на организиран туризъм са националният музей Параход «Радецки» в Козлодуй, Поповото ханче в с. Бутан и разкопките на римския кастел Августа край с. Хърлец.

В района на Козлодуй има голямо природно разнообразие на птици и растения. Функциониращият клон на БДЗП в града редовно организира меропроятия, свързани с орнитологията. Различните клубове по екология и природа в учебните заведения също организират акции по почистване, изследване и защита на природата в района.

Общинска администрация Козлодуй - отрасли:


Администрация, Общини, Общинска Администрация,