Общинска администрация Кресна - Вижте още

Общинска администрация Кресна

Кресна е град (от 1978, дотогава Гара Пирин) в Югозападна България, намиращ се в Област Благоевград, административен център на Община Кресна. Община Кресна (7560 жители) обхваща части от долината на река Струма с живописния Кресненски пролом, от западните разклонения на Пирин и от

Общинска администрация КреснаКресна е град (от 1978, дотогава Гара Пирин) в Югозападна България, намиращ се в Област Благоевград, административен център на Община Кресна.

География

Община Кресна (7560 жители) обхваща части от долината на река Струма с живописния Кресненски пролом, от западните разклонения на Пирин и от североизточните склонове на Малешевската планина. Районът е привлекателен със своята самобитност и природна красота.

Град Кресна (4600 жители) е разположен от двете страни на международния път Е- 79. Преди града, на живописен завой на река Струма, се намира паметникът на загиналите в Кресненско-разложкото въстание (1878 г.). На преминаващите правят впечатление храм-паметникът „Свети Иван Рилски” (от дясно на пътя), приятният център и пясъчните сипеи Мело, които се издигат като гигантско ветрило на изток- североизток, а в дълбочина- величествения хребет на Пирин.

КреснаВ Пирин се намира красивата курортна местност Синаница (Сини връх), през която минава и популярния пешеходен маршрут към едноименните хижа и езеро, едно от най- красивите в Пирин. Село Влахи покорява посетителя с невероятната си природа и пасторална идиличност. Край Влахи, в село Ощава и в местността Градешка баня се намират известни с лековитостта си минерални извори. В Малешевска планина, по долината на Брезнишка река, се намира царството на вековните чинари. На хълма над село Брезница, на мястото на стар манастир, е построен манастир „Свети пророк Илия”.

Останките от античния град Нейне (край село Долна Градешница) и от средновековния манастир „Св. Св. Козма и Дамян” (край с. Влахи) говорят за вековната история на района. Във всяко едно от населените места в общината има интересни за посещение църкви. Най- старата, „Света Богородица”, е в село Влахи и датира от 1750 г.

От двете страни на Струма се намира приказният резерват „Тисата”- най-голямото находище на дървовидна хвойна на Балканския полуостров, което се оглася от над сто вида птици. Орнитолози, любители на планински маршрути, рибари и гости- всички са добре дошли в Кресна, където с гостоприемство и топлота ги посрещат местните хора

История

Намерените археологически находки свидетелстват, че районът е бил населен още от древността. Има предположения, че тук се е намирал град Александрия - първият град, построен от Александър Велики, чието име носят над 60 града в различни части на света.
Селището възниква след 1926 година като Гара Пирин. През 1978 година е обявено за град и преименувано на Кресна, а дотогавашното село Кресна - на Стара Кресна.

Историята на града е пряко свързана с Кресненско-Разложкото въстание, което избухва на 5 октомври 1878 г. в резултат на несправедливото разделяне на България след Берлинския конгрес. Въстанието е краткотрайно и неуспешно.

Забележителности

  • Центърът на град Кресна е малък, добре уреден, с приятни и свежи фонтани.
  • На около 7 км от града, в полите на Малешевска планина, се намира манастирът „Св. Пророк Илия”. Край близкото село Влахи се намира местността Градешка баня, известна с минералните си извори.
  • Кресна е изходна точка до Синанишкото езеро, в подножието на пиринския връх Синаница. Това е популярна и уникално красива местност. На брега на езерото е разположена едноименната хижа.

Общинска администрация Кресна - отрасли:


Администрация, Общини, Общинска Администрация,