Посолство на ГРУЗИЯ - Вижте още

Посолство на ГРУЗИЯ

Грузияе държава, намираща се в централната и западната част на Азия Закавказието. Граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад. Грузия е член на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, както и на Организацията за сигурност

знаме флаг  ГРУЗИЯ Грузияе държава, намираща се в централната и западната част на Азия Закавказието. Граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад. Грузия е член на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и се стреми към членство в НАТО и ЕС.

Грузия лежи на юг от границата на континентите Европа и Азия, де факто в Азия, но населението се самоопределя като европейци. Площта и? е 69.700 км2, от които над 87% са планини и полупланински райони. Като естествена северна граница се издигат южните склонове на Големия Кавказ, през които е прекаран тунелът Роки, който свързва Грузия с Русия. На юг са разположени Малкия Кавказ и Арменското плато.

ГРУЗИЯ  Между двете големи планини е разположена Колхидската равнина. Тя е отделена на запад от областите Долна Картли и Вътрешна Картли чрез разположениоте от север на юг планини Лихи. Най-високият връх в Грузия е Шхара, висок 5.068 м. Най-дългата река е 1.364 км дългата река Кура. Най-голямото езеро е Паравани, което заема площ от 37,5 км2. Най-дълбоката пещера Вороня със своите 2.190 м е същевременно и най-дълбоката в света.

На северозапад е разположена автономната република Абхазия, на югозапад автономната република Аджария, на север областта Южна Осетия. Абхазия и Южна Осетия в момента не са под контрола на Грузия и се стремят към независимост, която е предмет на продължаващ териториален спор между грузинското правителство и предимно негрузинското население там.

Големите градове в Грузия с население над 100.000 жители са Тбилиси (1.258.085 жители), Кутаиси (178.350 жители), Батуми (118.297) и Рустави (112.624 жители).

Посолство на ГРУЗИЯ - отрасли:


Администрация, Общини, Посолства,