Общинска администрация Ново село - Вижте още

Общинска администрация Ново село

Община Ново село е разположена в най-северозападната точка на Република България. Отстои на 25 км от областния град Видин. Общината е в близост до съседна Югославия и граничи посредством река Дунав с Румъния. Три от населените места са непосредствено на брега на река Дунав, а останалите
Ново село (Област Видин), ул. арх. Илия Попов № 89

Общинска администрация Ново село

Община Ново село е разположена в най-северозападната точка на Република България. Отстои на 25 км от областния град Видин. Общината е в близост до съседна Югославия и граничи посредством река Дунав с Румъния. Три от населените места са непосредствено на брега на река Дунав, а останалите две граничат съответно с община Видин и община Брегово. Общата площ на територията на община Ново село е 111 кв.км. Граничната за България река Дунав е гранична и за община Ново село. 

Община Ново село се състои от 5 населени места

Общинската администрация наброява 29 единици

Човешки ресурси 
Общият брой на населението на Община Ново село към месец март 2001 г. е 4094 жители, от които 1941 мъже и 2153 жени. Етническият състав е относително хомогенен – 92,8% са българи и 7,2% роми. Община Ново село отстои на 25 км от областния град Видин и на 220 км от столицата на България – София. Общината е свързана посредством шосеен транспорт с всички населени места в страната и граничните пунктове. 

Пътна мрежа 
С вътрешно и външно регионално значение е шосейната пътна мрежа, като по-важен път е Ново село – Видин – Монтана – Враца – Ботевград – София. Общата дължина на пътната мрежа в Община Ново село е 81 км, от които 29 км трети и четвърти клас. 

Летища 
На 30 км от с. Ново село (на територията на община Видин) има изградено летище с дължина на пистата 2 030 м и ширина 40 м, закрито през 1998 г. поради нерентабилност. Летището е със запазени технически системи за управление на полети и възможности за възстановяване при необходимост. Разстоянието до Летище София е 220 км. 

Ново село

Пристанища 
Пристанище Видин-Север се намира до Ферибоота и Свободната безмитна зона. То отстои на 42 км воден път от с. Ново село. 

Водоснабдяване 
Община Ново село разполага с добре изградена водоснабдителна мрежа. Населените места в Общината се водоснабдяват от 3 (три) водоизточника, посредством 2 (две)водоснабдителни помпени станции. Всички населени места в общината са водоснабдени. 

Канализация 
От населените места в Община Ново село с изградена дъждовна канализация е единствено с. Ново село. Водите се заустват в р. Дунав. На територията на Община Ново село няма изградени пречиствателни станции. 

Застроеност на терена в населената част 
Застроеността на населените места е 14% спрямо незастроената част. Територията на общината не е засегната от свлачищни процеси с изключение на с. Ясен. 

Телефонизация 
В общината са разкрити и действат 1710 стационарни телефонни поста в три телефонни централи. 

Образование 
Образователната мрежа на територията на община Ново село включва 9 учебни заведения - 5 детски градини, 3 училища и Дом за деца, лишени от родителска грижи. На територията на общината в момента функционират Целодневни детски градини /ЦДГ/, Обединени детски заведения /ОДЗ/ и ЦДГ с маломерни групи - общо 5 на брой; три основни училища в селата Неговановци, Винарово и Ново село и един дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа в с. Ново село. В дома се отглеждат деца на възраст от 6 до 18 години. 

Здравеопазване 
Община Ново село е пример за успешно провеждана реформа в системата на здравеопазването. На територията на общината има регистрирани общопрактикуващи лекари, както следва: първична извънболнична помощ – 4, специализирана стоматологична помощ – 2. На територията на общината има 1 аптека. 

Култура 
В община Ново село функционират пет читалища със самодейни колективи, които поддържат и пренасят във времето традициите на местното население. 

Икономика 
На територията на с. Ново село функционира винарска изба и цех за бутилиране на “Новоселска гъмза” АД – Видин. В същото село работи и ТПК “Ракета” за преработка на вълна и жакардови тъкани и изделия. В селата Винарово и Неговановци има по една частна маслобойна. В с. Винарово е разкрит и шивашки цех. 

Селско стопанство 
Община Ново село е аграрен район с потенциал и традиции в лозарството и зърнопроизводството. 
На територията на общината основна водна артерия се явява река Дунав. Подземните води в региона са в пряка хидравлична връзка с водите на р. Дунав, като нивото им се влияе от водните строежи на реката. 

ЛЕГЕНДА И ИСТОРИЯ
Основано е преди 1711г. под името "Просънъц" около укрепен римски лагер на брега на р. Дунав. Плодордната земя привлича много бежанци преселници от Македония, Скопско, куманово, влашко, Белоградчишко, Тетевенско, Тръновско, Добруджа и др. Това обяснява странния говор - наситен с влашки, старославянски, турлашки, сръбски, руски и други думи.

Основна черта на новоселянина е трудолюбието му, а поминъка - лозарството.
За честта на род и Родина много новоселяни са дали живота си, като честни, будни, ученолюбиви и родолюбиви българи. Преди II-та световна война селото е наброявало около 6000 души, а сега за съжаление жителите са едва 2000 души. Предците ни са оставили странен говор, героично минало, богати традиции, голямо културно-историческо наследство!

Общинска администрация Ново село - отрасли:


Администрация, Общини, Общинска Администрация,

Мнения за Общинска администрация Ново село


The company has no review.

Напиши мнение за Общинска администрация Ново село


Поставете отметката.
Съгласен съм | Условия за писане на мнения

Уважаеми клиенти когато публикувате мнение Ви молим да запазите добрия тон на общуване и да се придържате и излагате фактите които касаят и описват конкретния случай. Всякакви коментари и обидни квалификации по адрес на хората или фирмите за които пишете и са в разрез с добрия тон на общуване ще бъдат премахвани.

Коментарите може да бъдат изтрити от модераторите, ако съдържат обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

ПРАВО НА ОТГОВОР - На всяка фирма, към която се отнася конкретният коментар или мнение, се дава правото на отговор.