Областна администрация Смолян - Вижте още

Областна администрация Смолян

Област Смолян се намира в Южна България. Тя е обградена от областите Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Благоевград, а на юг граничи с Гърция. Релефът е планински - областта обхваща източната част на Родопите - вековни иглолистни гори и пасища. Основната пътна артерия е пътя Пловдив-Смолян.
Смолян, бул. България 14

Областна администрация - СмолянОбласт Смолян се намира в Южна България. Тя е обградена от областите Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Благоевград, а на юг граничи с Гърция. Релефът е планински - областта обхваща източната част на Родопите - вековни иглолистни гори и пасища. Основната пътна артерия е пътя Пловдив-Смолян.

В региона е развито животновъдството. Близо до гр. Мадан има находища на оловно и цинкови руди.

СмолянПриродата на Родопите е идеално място за зимен и летен, селски, ловен и еко туризъм. По-голямата част от населените места са туристически центрове. В много села като Момчиловци, Смилян, Гела и др. може да се опитат традиционни Родопски ястия и да се послушат и видят известни Родопски песни и танци. Родопска е и песента "Излел е Дельо Хайдутин", която в изпълнение на Валя Балканска е изпратена в космоса, като послание към извънземни цивилизации. Фолклорът описва Родопите както свещена планина за траките и като родно място на митологични певец Орфей, чиято музика омайвала зверове и хората.

Някои от природните забележителности в област Смолян са биосферните резервати Казаните, Сосковче, Момчил дол и Амзово, феномените Чудните мостове, Триградското ждрело, пещерите "Дяволското гърло", Ухловица и Ягодина.

В региона има много реки, като по-големите от тях са Арда, Въча, Чепеларе, Върбица, Черна река и Девин. Язовирите Доспат и Въча предлагат отлични условия за риболов. Минерални извори изобилват в района на гр.Девин и селата Баните, Беден, Михалково, Лясково. В Смолянската котловина са разположени и красивите Смолянски езера.

СмолянОсобенна местност в Родопите е Рожен, където ежегодно се провежда панаир по надсвирване и надпяване. Не далеч от Рожен се намира и най-голямата на Балканите астрономическа обсерватория със същото име.

По време на османското владичество, по-голямата част от населението в Родопите принудително е приело исляма. Всички църкви и манастири са били разрушени, а свещениците и монасите, убити. Областта остава в територията на Османската империя до 1912.

Площ на област Смолян: 3193km2
Население област Смолян: 140066
Брой градове в област Смолян: 8
Брой села в област Смолян: 234

Областна администрация Смолян - Отрасли:

Областна Администрация,

Населено място:

Смолян

Отрасли в град Смолян:

Областна Администрация в град Смолян,

Актуално в каталога


Здравейте приятели на Business.bg.

Последните 7 месеца за нас бяха много важни, защото стартирахме изработването на нов дизайн на нашия каталог, нов администраторски панел и нова мобилна версия с респонзив дизайн, според последните очаквания на потребителите и новите изисквания на Google и останалите търсещи машини, до услугите на които се позоваваме ежедневно. Виж още...

За BUSINESS.bg


Контакти
Какво е BUSINESS.bg?
Услуги
Как да включа фирмата си БЕЗПЛАТНО в бизнес каталога?
Как да имам ПОВЕЧЕ клиенти?