Общинска администрация Берковица - Вижте още

Общинска администрация Берковица

Община Берковица се намира в Северозападна България и е една от съставните общини на Област Монтана. Общината има 20 населени места с общо население 18 503 жители
Берковица, пл. П. Р. Славейков 2

Общинска администрация БерковицаБерковица е древен град - на исторически карти от VII-IX век е отбелязан като старо селище и вътрешен град на Българската държава. По време на турското владичество е важем административен център. Местоположението му, природните и климатичните дадености оформят Берковица като летовище още в началото на миналия век. От 1974г. градът е национален курорт, притегателен най-вече зариди умерения климат с мека, слънчева зима и прохладно лято, заради свежия планински въздух и бистра балканска вода, задари лековитите минерални извори в околностите.

Градът е разположен в полите на Западна Стара планина, в югозападния край на едноименната котловина на 405 м. н. в. скътън в подножието на връх Ком (2016м.), огряван от топлото планинско слънце и освежаван от прохладата на гъстите, букови, борови и кестенови гори.

Близостта на гората - зелена, пъстра и бяла през сезоните, кристалните поточета и ароматните билки правят въздуха благоуханен и искрящ.

БерковицаПреоткрийте Берковица - привлекателно място за туризъм и отмора, спорт и развлечение. Община Берковица се намира в Северозападна България и е една от съставните общини на Област Монтана. Общината има 20 населени места с общо население 18 503 жители. Кой ли не би възкликнал като народния поет, щом дойде в Берковица и поеме свежия въздух, вкуси от меката балканска вода, от ароматните малини, ягоди, кестени и усети нейната възрожденска и днешна романтика, нейната задушевна българска атмосфера.

Старинна и съвременна Берковица е свила гнездо под могъщата стряха на в. Ком. Когато се гледа от вр. Калето, тя изглежда като градче на длан, като огромен зелен килим, нашарен от белите домове, изпъстрен с червените багри на покривите. Колко щедра е била природата тук! Вековни кестени, букови и смърчови гори покриват хълбоците и полите на планината. Бистра и пенлива, Берковската река шуми в хладната долина. Погледът спира на отсечените скали на Врачанския балкан, извива надясно към легендарните Тодорини кукли, занича в Петроханската седловина, Комовете, Здравченица, на северозапад към Чипровското краище и поречията на Огоста и се връща по китната долина на река Бързия. Берковица е прикътана в югозападния край на едноименната котловина.

БерковицаРазпределение на земите за ползване по масиви за землището на с. Замфирово, ЕКАТТЕ 30301, община Берковица, обл. Монтана и на земите по масиви за землището на с. Боровци, ЕКАТТЕ 05654, община Берковица, обл. Монтана по ползватели съгласно заповеди №445 и 446 на Областна служба "Земеделие" гр. Монтана от 30.09.2010г. и на основание чл. 37в, ал. 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).
Икономиката в община Берковица продължава вековните традиции да се съчетава с природните дадености, доброто образование на местното население и създадените умения на трудещите се във всички сфери на стопанския живот.

Чистата природа дава възможности за екологично земеделие и животновъдство. Общината има всички условия да продължи да е водеща в производството на ягоди, малини, кестени, лешници, касис, къпини, арония и невероятен по качество пчелен мед.

Горите могат да подпомогнат не само почивното дело, балнеолечението и ловния туризъм. Те са източник за дървообработването и мебелното производство, достигнали високо ниво в последния век.

Златарството - златна бижутерия, сребърен филигран, кована и лята мед има вековни традиции. Цветният мрамор в Берковския балкан /втори по обем залежи, след Пиринския край/ дава друго традиционно направление в местната икономика. В областта на машиностроенето държавният монополист – берковският „ЗАИ” – доскоро единствен производител на абразивни инструменти в цяла Югоизточна Европа вече има силната местна конкуренция в лицето на „Булфлекс и Ко” ООД, „Примекс инженеринг” ЕООД и други по-малки фирми.

Един от промишлените гиганти в близкото минало – Заводът за преработка на пластмаси „КОМ” отстъпи на десетките фирми за пластмасова, алуминиева и дървена дограма, които покриват нуждите на цяла България.
Всяко производство в Берковица и общината е природосъобразно, за да се изпълни основната цел: Берковица – национален балнеоложки курорт, международен ски – център, културно средище и столица на историческия туризъм на Северозападна България.

Общинска администрация Берковица - отрасли:


Администрация, Общини, Общинска Администрация,