Общинска администрация Бяла Слатина - Вижте още

Общинска администрация Бяла Слатина

Бяла Слатина е град в област Враца, Северозападна България. Той е административен и стопански център на едноименната община Бяла Слатина. Населението на града към края на 2009 година е 12 433 жители. Градът се намира на около 50 км. североизточно от Враца в Северозападна България, Област
Бяла Слатина, ул. "Климент Охридски" № 68

Общинска администрация Бяла СлатинаБяла Слатина е град в област Враца, Северозападна България. Той е административен и стопански център на едноименната община Бяла Слатина. Населението на града към края на 2009 година е 12 433 жители.

Градът се намира на около 50 км. североизточно от Враца в Северозападна България, Област Враца, Община Бяла Слатина. Бяла Слатина се намира в ниската част на равнината и дори, когато се върви по пътя за самия град, той не се вижда. Градът е един от малкото, строени планово - с прави дълги улици. На север от града се намира вилна зона (застроени вили по цялата дължина на града). Покрай града от север, североизток минава река Скът.

Бяла СлатинаПо време на социализма в града са се намирали няколко големи заводи. Тогава градът наистина се е разраствал и от него държавата е печелела много. Например по-голямата част от продукцията на шивашкото предприятие "Пионер" е изнасяна в СССР. Произвеждани са части за мотокари... обработвани са огромни територии... и това не е всичко, но след промените 1989 предприятията са приватизирани, а земята е реституирана, в града остават почти всички заводи, но с много намален персонал и производство.

Откъснала се от каменната гръд на Веслеца, река Скът лъкатуши от незапомнени времена из хълмистата Дунавска равнина. Твърди се, че тя е най-бавнотечащата река в България. Така е било, така е и сега. От прегръдката на реката и плодородната земя векове наред се раждат селища, кипи живот. С неуморния си ход времето променя образа им, но въпреки тяхната възраст, те не стареят, а непрекъснато се обновяват и стават все по-привлекателни. Тези думи особено важат за Бяла Слатина.
Но хората и от селцето и от гр. Бяла Слатина знаят откъде са тръгнали. Всяка власт, всеки строй, всеки живял в тази равнина остави своето – кой построи, кой разруши. Но народната памет знае, че Бяла Слатина тръгна от лепкавата кал на черните като биволи улици, свираше глава под кирпичените стрехи, седяла е край сиромашката софра на къшей ронлив просеник, прозряла бедното и през тъжния сумрак на газеничето – днес хората на този град крачат по своите мраморни площади и асфалтирани улици.
Първият документален опит за превръщането на Бяла Слатина в град се отнася към 1905г. Пет години по-късно на 7 март 1910г. Общинския съвет с кмет Стоян Божинов и помощник кмет Коста Новачков приема ново решение за преименуване на Белослатинската община в “градска” въз основа на колективно заявление на местните жители.
И дългоочаквания Указ № 293, издаден от Фердинант I идва на 27 юни 1914г., подкрепен със закон от 7 юли 1914г., завинаги преобърна селото Бяла Слатина в град.

Общинска администрация Бяла Слатина - отрасли:


Администрация, Общини, Общинска Администрация,