Общинска администрация Столична община, Район Банкя  itemprop=

Общинска администрация Столична община, Район Банкя

Банкя е малък живописен град на 17 км западно от София по магистралата Белград - София - Кулата. Разположен в подножието на Люлин планина с много зеленина и слънчеви дни, с умерено - континентален климат, с лек планински бриз, богат на отрицателни йони и фоноциди, с лековити минерални
Банкя, л. "Цар Симеон" 1

Банкя е малък живописен град на 17 км западно от София по магистралата Белград - София - Кулата. Разположен в подножието на Люлин планина с много зеленина и слънчеви дни, с умерено - континентален климат, с лек планински бриз, богат на отрицателни йони и фоноциди, с лековити минерални извори - дадености, които определят развитието на Банкя като престижен национален и международен курорт, екологичен резерват на София. Климатът, лечебните свойства на минералните води, богатата санаториално - курортна база с високо квалифицирани медицински специалисти, стотиците хиляди излекувани от сърдечно - съдови и инсултни заболявания са най - добрата визия на града. Курортът е Национален център за рехабилитация на болни от сърдечно - съдови заболявания и на засрашените от тях. Уютните хотели и ресторанти, паметниците на културата, храмовете, тенис - комплекса, националния хиподрум, минералния плаж, близостта до Люлин планина, дестките културни прояви организирани по време на традиционните празници на на минералната вода "Горешляци" ще задоволят изискванията и на най - взискателните гости на града. През 1969 г. с. Банкя е обявено за град, а през 1979 г. е обособен като район на София. Историко - географска характеристика Първите заселници на територията на Банкя са тракийски племена от преди 2500 години. При археологически разкопки край квартал Вердикал са разкрити останки от римски сгради, стени, канализация, бронзови гривни от IV - V век от новата ера. Писмени документи за съществуването на Банкя като селище черпим от турски данъчен регистър от XV век. Средната надморска височина на Банкя е около 700 метра. Климат - умерено - континентален. Средногодишна температура - 9.2o C Температура на минералната вода - 36.5o C Освен централната част на град Банкя, територията на района включва с. Иваняне, с. Клисура, кварталите Вердикал, Иваняне, Михайлово и Градоман, както и прилежащите към тях вилни зони с обща площ 16 км2 с население с постоянно жителство около 9800 души. Забележителности в Банкя Църква "Св. св. Кирил и Методий" с. Иваняне. Построена през 1915 г. Църквата "Мчци Кирик и Юлита". Построена през 1932 г. Осветена от Софийския митрополит Стефан. Основни дарители: ? и Михаил Теневи, Елена и Христо Трънкарови. "Вазов Дъб" - Любимото място за почивка на Иван Вазов. Клисурски манастир "Св. Петка" - с.Клисура. Събор на 14 октомври.

Общинска администрация Столична община, Район Банкя - отрасли:


Администрация, Общини, Администрация по Райони,

Мнения за Общинска администрация Столична община, Район Банкя


The company has no review.

Напиши мнение за Общинска администрация Столична община, Район Банкя


Поставете отметката.
Съгласен съм | Условия за писане на мнения

Уважаеми клиенти когато публикувате мнение Ви молим да запазите добрия тон на общуване и да се придържате и излагате фактите които касаят и описват конкретния случай. Всякакви коментари и обидни квалификации по адрес на хората или фирмите за които пишете и са в разрез с добрия тон на общуване ще бъдат премахвани.

Коментарите може да бъдат изтрити от модераторите, ако съдържат обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

ПРАВО НА ОТГОВОР - На всяка фирма, към която се отнася конкретният коментар или мнение, се дава правото на отговор.