Посолство на ИРАН - Вижте още

Посолство на ИРАН

Иран е суверенна държава, чието име преди 1935 г. е Персия. Според различни дефиниции, тя е разположена в Югозападна Азия, Близкия Изток, и Централна Евразия. Политически и физически, Иран граничи с Пакистан (909 km граница) и Афганистан (936 km) на изток, Туркменистан (1000 km) на

Посолство на ИРАНИран е суверенна държава, чието име преди 1935 г. е Персия. Според различни дефиниции, тя е разположена в Югозападна Азия, Близкия Изток, и Централна Евразия.

Политически и физически, Иран граничи с Пакистан (909 km граница) и Афганистан (936 km) на изток, Туркменистан (1000 km) на североизток, Каспийско море на север, Азърбайджан (500 km) и Армения (35 km) на северозапад, Турция (500 km) и Ирак (1458 km) на запад, и Персийския залив, Ормузкия пролив и Оманския залив на юг. Територията на Иран възлиза на 1 648 195 km? (18-о място в света). Иранския пейзаж е в преобладаващата си част е от скалисти планински вериги, които разделят различни водни басейни или плата едно от друго. Гъсто населената северната част е най-планинска, с планински вериги като Загрос и Алборз, втората от които също така има най-високата иранска точка, Дамаванд на 5 607 м. Източната половина се състои от най-много необитавани пустинни полета.

Единствените големи равнини се намират по брега на Каспийско море и на северния край на Персийския залив, където Иран граничи с устието на р. Арванд (Shatt al-Arab). По-малки, несвързани равнини се намират по останалия брях на Персийския залив, Хормузкия пролив и Османския пролив. Иранския климат е предимно сух или полусух, и субтропически покрай Каспийското крайбрежие.

Иран се смята за една от петнадесетте държави, които обхващат т.нар. "Люлка на човечеството"

ИРАНБолшинството от иранците произхождат от арийците. Повечето говорят един от иранските езици, въпреки че само персийския е официален. Макар че числото, процента, и определението на различните иранци е оспорвано, главните групи в категорията на иранските езици включват персийски (60%), джилаки и мазандарани (2%), кюрдски (7%), люрски (2%), балучи (2%), азерийски (24%), турски (2%), арабски (3%), арменски, еврейски, асирийски и други

Повечето иранци са мюсюлмани; 79% изповядват шииския ислям, шиизъм, официалната национална религия, а около 5% изповядват сунитски ислям, сунизъм, който преобладава в повечето ислямски страни. Немюсюлманските религиозни малцинства включват Бахаити, зороастрианци, и християни- около 15%. Последните три са официално признати религии и имат запазени места в парламента. Мащаба на иранското население нараства драматично през втората половина на 20-ти век. Туризъм - годишно страната се посещава от 750 хил. туристи.

Посолство на ИРАН - отрасли:


Администрация, Общини, Посолства,