Посолство на КИПЪР - Вижте още

Посолство на КИПЪР

Република Кипър (остаряло българско наименование: Кипрос) е държава, разположена на остров Кипър изцяло в Азия. Двата основни и официални езика в Република Кипър са гръцкият и турският, следвани по говоримост от английският и руският.

Посолство на КИПЪРРепублика Кипър (остаряло българско наименование: Кипрос) е държава, разположена на остров Кипър изцяло в Азия. Двата основни и официални езика в Република Кипър са гръцкият и турският, следвани по говоримост от английският и руският.

В Кипър са открити находки от неолита (7000-3800 г. пр.н.е.). Едни от първите заселници на острова са микенците и финикийците(1050-600 г. пр.н.е.),а по-късно там се заселват и асирийците, египтяните и персите(700-475 г. пр.н.е.) Докато най-накрая там не се установяват гърците.

През средновековието там се утвърждават кръстонсците, като те завземат острова на 1 юни 1191. Офанзивата е водена от Ричърд Лъвското сърце.

През 1271 Кипър е подложен на атака от мамелюците, но тя е неуспешна след като са спрени при Лимасол. По това време владетел на Кипърското кралство е Хюго III, който наследява на трона Хюго II.
На 1 октомври 1960 г. Кипър получава своята независимост. Първият президент на републиката е архиепископът Макариос III (1913-1977), който по този начин държи в ръцете си църковната, и светската власт. Но още през 1963-1964 г. са първите размирици, организирани от гръцки националисти. През 1964 г. в страната са разположени базите на умиротворителните войски (ООН),чиято мисия продължава и до днес.На 20 юли 1974 г. турските войски предприемат десант , след прогръцкия преврат, организиран от режима на полковниците с цел присъединяване към Гърция, и така стъпват на северното крайбрежие. Завземат около една трета от острова и окупират северната част на републиката. Окупацията продължава и до днес. През 1983 г. в окупираната от турците част на острова предводителят на турските кипърци Рауф Денкташ основава Севернокипърска турска република, която до момента е призната единствено от Турция.

КИПЪРДо 1960 година островът е колония на Короната на Обединеното кралство, след което получава своята независимост. Все още на острова се намират две действащи военни бази под юрисдикцията на Обединеното кралство.
През 1974 година след кратък период на насилие между гърци и турци, близо една трета от острова е окупирана от турски войски по силата на Гаранционния договор от 1960 г. Хиляди кипърски гърци са принудени да избягат за една нощ от домовете си, губят цялото си имущество и никога повече не се завръщат там. Създадена е Турската република Северен Кипър, призната единствено от Република Турция. Окупираните територии са разделени чрез „зелена линия“, дълга 180 km и охранявана от войски на Организацията на обединените нации. Тази своеобразна граница минава през столицата Никозия, която е последната разделена столица в света след падането на Берлинската стена. През 2007 г. части от нея са разрушени откъм южната ? половина.

Кипър е населен от още от зората на човешката цивилизация. Владян от Рим, древна Гърция, Египет, Османската империя, Венеция и др. народи през един или друг период от своята история. Съответно влиянието на тези многообразни култури може да се наблюдава върху намерените артефакти и произведения на изкуството. Островът е изключително богат на исторически забележителности — замъкът на Пафос, разкопки на комплекс древни вили, Гробниците на Кралете, християнски базилики, древни езически храмове, укрепления и неолитни поселища.

Природата е съчетание от планини и равнини. Десет процента от територията е използвана за пасища. В миналото островът е бил покрит с гори, но днес те са изсечени и на тяхно място има маквиси и твърди иглолистни гор. Климатът е субтропичен средиземноморски с мека зима и сухо,горещо лято.През лятото там не вали,а през зимата падат оскъдни валежи.

Кипър се дели на 33 общини, но заради политическото разделение на острова е прието той да бъде разделян на северна (турска) и южна (гръцка) част на острова.

Градът с най-голямо население е Лимасол - над 70 000 души. Столицата Никозия е на 3-то място с 42 000. Ако се счита агломерацията, столицата е най-голям град на острова с 210 000 души население. Повечето гърци изповядват православно християнство, а турците — ислям.

Посолство на КИПЪР - отрасли:


Администрация, Общини, Посолства,