Общинска администрация Дряново - Вижте още

Общинска администрация Дряново

Дряново е град, разположен в подножието на Стара планина в Централна Северна България. Той се намира в Габровска област и е в близост до градовете Трявна, Килифарево, Севлиево и Велико Търново. Градът е административен център на Община Дряново.

Общинска администрация ДряновоДряново е град, разположен в подножието на Стара планина в Централна Северна България. Той се намира в Габровска област и е в близост до градовете Трявна, Килифарево, Севлиево и Велико Търново. Градът е административен център на Община Дряново.

География

Дряново се намира на границата между Великотърновска и Габровска област. Разположен е всред красивите и заоблени хълмове на Централен Предбалкан. На територията на общината е продължението на Микренските височини — скалистото варовито плато на Стражата, прорязано от причудливите проломи на реките Янтра и Тревненска река. Надморската височина варира от 180 до 640 м. Най-високото място тук е Балабана — над 620 м надморска височина.
Градът се намира на магистралното шосе Русе — Велико Търново — Габрово — Шипка — Стара Загора. Гара е на основната ж п артерия, свързваща Северна и Южна България — Русе — Горна Оряховица — Дъбово — Подкова.

Градът е разположен на 20 км от Габрово, на 24 км от Велико Търново, на 17 км от възрожденския и резбарски център Трявна и на около 30 км от Севлиево и Горна Оряховица. Дряновската община заема площ от 272 кв. км. и е част от Габровска област. В землището на град Батановци се намира и село Гърня, което няма собствено землище.

Климатът в Дряновския район е умереноконтинентален. Зимата е снежна, но не много студена, а лятото — прохладно. Вятърът е рядък гостенин, защото целият район е скътан всред планински вериги, които го предпазват от силни течения.

Население

Населението на общината е около 11000 жители. В района около Дряново са открити едни от най-старите следи на живот на Балканския полуостров — в пещерата "Бачо Киро". Второто българско царство е неразривно свързано с Дряновския край. От онова време са останките на средновековните крепости "Градът", "Боруна", "Липово градище" и др.
Град Дряново е основан през 1470 г., но близо до сегашния град е съществувало селище от ХІ — ХІІ век.

История

ДряновоВ района на Дряново са открити най-старите следи от живот на Балканския полуостров — в пещерата Бачо Киро край Дряновския манастир, разположен по долината на река Андъка са открити свидетелства за човешко присъствие от епохата на палеолита. Намерени са и многобройни останки от древни селища, крепости, колони с надписи и украшения от времето на траките и римляните (крепостите Боруна и Дискодуратера). Пещерата е на няколко нива с дължина около 3 км.

Предисторията на Дряново по-определено може да се търси през тракийско и римско време. Рядкост са селищата в нашата страна, които са заобиколени от толкова много крепости и заселища. Останките от такива крепости недалеч от Дряново, отпреди 2000 години, са красноречив свидетел за миналото на този край.

Една от тези крепости около днешния град е „Дискодуратера“. Тя е построена от римляните между сегашното село Гостилица и Дряново, през 176-180 г. от н.е. Тази крепост, построена на границата на римските провинции Тракия и Мизия, била създадена да бъде пазител на един важен пътен възел през Балкана за Верея (Стара Загора).

Но преди римляните, траките харесвали тукашните места. Те също строили своите крепости и селища около днешно Дряново. На платото „Орлово гнездо“, което е на 3-4 км югозападно от града, личат останките на старинна крепост. Местността е естествено укрепена от три страни с отвесни скали, а четвъртата страна е била оградена с висока каменна стена.

Тук се е намирало голямо здание, вероятно дворецът на болярин или на царе от фамилията Асеневци. Крепостта е служила като главен опорен пункт против нашествията на варварски племена отвъд Дунава. Използвана е от траките, а след тях и от римляните и византийците, после от славяните и прабългарите. Тук през 1190 г. е разгромена и многобройната войска на византийския император Исаак II Ангел. Той дълго време напразно обсаждал главната крепост.

Забележителности

  • Дряново е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз
  • Дряновски манастир — Възстановен след Освобождението, намира се на 3,5 часа път от София, на 4 часа от Варна, на 3 часа от Пловдив и на 2,5 часа от Русе, което прави възможно еднодневни посещения от най-големите градски центрове на страната;
  • пещера "Бачо Киро";
  • църква „Св. Никола“, Дряново, построена от Колю Фичето и разположена в централната част на града;
  • Лафчиева къща, за построяването на която не е използван нито един гвоздей;
  • Икономовата къща, построена от Колю Фичето
  • музей "Колю Фичето"
  • църква „Света Троица“ с уникални резбовани тавани;
  • Дряновска екопътека — изградена по програмата „Български екопътеки“ на Българската асоциация за селски и екотуризъм. Минава край Дряновския манастир, на 4 км. от града
  • Дряново. Надморската височина по маршрута ? варира между 270 и 510 метра.

Общинска администрация Дряново - отрасли:


Администрация, Общини, Общинска Администрация,