Общинска администрация Севлиево - Вижте още

Общинска администрация Севлиево

Град Севлиево се намира в Централна Северна България. Климатът е умерено-континентален, с голяма амплитуда между най-ниските и най-високите годишни температури от + 30-35 градуса по Целзий през лятото до - 20-25 градуса през зимата.
Общинска администрация Севлиево

Град Севлиево се намира в Централна Северна България. Климатът е умерено-континентален, с голяма амплитуда между най-ниските и най-високите годишни температури от + 30-35 градуса по Целзий през лятото до - 20-25 градуса през зимата.

Територията на общината има обща площ 1040 кв.км. Наличието на големи масиви гори в южната висока част на общината осигурява значителни водни ресурси. Техните водосборни басейни дават началото на две по-големи реки - Росица и Видима, които се сливат непосредствено до града, а общите им води пълнят чашата на един от най-големите изкуствени водоеми в България - язовир "Александър Стамболийски".

Културно историческо наследство

Община Севлиево има значително културно-историческо наследство, като на територията са разположени над 10 обекта

Археологически музей на открито "Средновековен град и крепост Хоталич"

Севлиево

Намира се на 4 км северозападно от гр. Севлиево. Предшественик на съвременния град. Създаден е в края на Х век върху основите на по-ранно византийско селище. Мощна крепост е отбранявала проломът на р. Росица от нападения на варварски племена от север и византийски войски от юг. Високи и здрави крепости стени и кули с 5 порти са обграждали площ от около 15 дка, където населението на града се укривало при опастност. Самият средновековен град се е състоял от 4 квартала с масивни каменни постройки - църкви, жилища, работилници. Обектът се поддържа от Община Севлиево и историческия музей като място за посещение. Създадени са условия за отдих - питейна вода, огнища за пикник, маси и навеси.

Батошевски мъжки манастир "Успение Пресвета Богородица".

Средновековен ставропигиален манастир. Възстановен през 1836 год. от севлиевски дарители, с красива каменна църква и олтар с икони на Станислав Доспевски и Захари Цанев. Олтара с дърворезба от тревненската резбарска школа – едно от най-добрите и творения. Реставриран от НИПК през 1970г., през 2004 год.е извършен основен ремонт на пътя към него по програма ФАР. Подходящ за еднодневен културен и религиозен туризъм.
Регистриран като архитектурно-исторически и художествен паметник на културата от национално значение.

Батошевски девически манастир Въведение "Пресветия Богородици"

Намира се в центъра на с.Батошево - Севлиевска община, на 16 км от Севлиево свързан с третокласен добре поддържан асфалтиран път. Съществува от 40-те години на ХІХ век като метох , от началото на ХХ век манастир. В църквата има икони на Станислав Доспевски.

Църква "Свети Пророк Илия" в гр. Севлиево

Намира се в централната част на града. Датира от края на ХVІІ век, преустроена и разширена през 1834г. Иконостасът представлява един от шедьоврите на тревненските резбарска и иконописна школи. Иконостасът е регистриран като паметник на културата от национално значение.

Архитектурно – етнографски комплекс "Дандолови къщи"

Намира се в централната част на Севлиево. Уникална сграда от периода на българското Възраждане , където под един покрив са събрани три типични градски къщи и работилница с дюкяни на приземния етаж . Построена е през 1870 год. Реставрирана е през 1981 год. от НИПК. Там са разположени експозициите на Историческия музей "Интериори от селския и градския бит на Севлиевския край през Възраждането", "Севлиевски градски двор от Възраждането" и "Красотата в изделията на севлиевските занаятчии през Възраждането".

Възрожденска кожарска работилница "Табахана"

Единствената в страната запазена и реставрирана голяма манифактурна работилница за обработка на кожи /табахана/. Строена е през 1873 г . и е използвана до 1948 год. Реставрирана е през 1971г. от НИПК . На приземния етаж е разположена експозицията "Табашкият занаят в Севлиево през Възраждането".

Хаджистояново училище

Намира се в центъра на град Севлиево. Първото светско училище в града и едно от първите десет по българските земи преди Освобождението. Построено е през 1844 – 45 г. със средствата на големия родолюбец и дарител Хаджи Стоян Николов. Реставрирано от НИПК в началото на 80-те години на ХХ век. В него са разположени експозициите "Археология" и "Възраждане" на Историческия музей в Севлиево.

Паметник на свободата

Намира се на централния площад в града. Построен е през 80 – те години на ХІХ век от Опълченското дружество “Лев“, в памет на загиналите въстаници през 1876 г. и опълченци през 1877 – 78 г. от района. Проектът е на чешкия художник Ото Хорейши, а изпълнението на бронзовата статуя – на скулптора Арнолдо Дзоки /Цоки/. Открит е на 8 септември 1894 г.

Часовникова кула

Една от четирите най-стари часовникови кули в страната. Построена е през 1777 г. според запазения строителен надпис. Часовниковият механизъм от същото време работи и до днес.

Дом музей – "Дан- Колов" с. Сенник

Дома на световно известния борец Дончо Колев Тревненски /Дан Колов/ се намира на 7 км. югозападно от Севлиево. В дома е експонирана музейна сбирка за живота и спортната кариера на Дан Колов с оригинални документи и вещи. В близост е неговия паметник.

Каменен мост над река Росица

Каменният мост над река Росица е сред изключителните забележителности на гр. Севлиево, едно от творенията на самоукият архитект Уста Кольо Фичето.

Къща-музей "Д-р Атанас Москов"

Домът в който видният деец на международното и българско социал-демократическо движение прекарва последните 50 г. от живота си. Запазен е интериорът на скромното жилище, неговите и на съпругата му любими вещи, а така също и картини на рано починалия му син.

Къща-музей "Пеньо Пенев" - с. Добромирка

Родна къща на поета Пеньо Пенев, превърната в музей, в която са разположени негови лични вещи и документи, свързани с живота и творчеството му.

Дом на културата "Мара Белчева" - гр. Севлиево

Каменният мост над река Росица е сред изключителните забележителности на гр. Севлиево, едно от творенията на самоукият архитект Уста Кольо Фичето.

История

Град Севлиево е възникнал като административен, военно - стратегически и стопански център на района през Х век. На естествено укрепено място, на 3 км северозападно от днешния град, е построена мощна отбранителна крепост , а около нея възниква голям за времето си средновековен град с четири квартала, две еднокорабни църкви, работилници за обработка на метал и керамика,с обособена инфраструктура.

Градът е просъществувал до края на ХVІІвек, макар крепостта да е била разрушена при превземането на нашите земи от османските турци в края на ХІV век. Постепенно неговите стопански и административни функции са били иззети от сегашното селище, наричанo в началото Селви,Серви, Севлиова.

От втората половина на ХVІІІ век Севлиево се утвърждава като център на турска административна кааза / околия / от 50 селища. В него се развива силно занаятчийство - обработка на кожи, шиене на готови горни дрехи, обработка на метали,дърводелство. През 1834год. е обновена старата църква от ХVІІ век с прекрасен резбован олтар, през 1846 год. е открито едно от първите в страната светски училища, изградено дарение от видния севлиевец – възрожденец Хаджи Стоян Николов.

В началото на 70-те години градът става център на организирано движение за национално освобождение. Васил Левски създава тук първия революционен комитет,след неговото залавяне и жестоката му смърт последователите му организират втори такъв и той подготвя Априлското въстание в севлиевския край. От 1 до 11 май в Балкана се водят сражения между въстаниците и турска войска - башибозук и низами. Изгорени и разграбени са 4 големи села, десетки махали,загиват над 300 души - мъже, жени и деца. Осем от ръководителите на въстанието са обесени на севлиевския площад. По- късно, през 1894 год. на това място признателните им съратници и потомци издигнаха величествен паметник. От вековните български традиции в бита на севлиевци са запазени и се поддържат до днес отбелязването на големите християнски празници - Рождество Христово /Коледа/ , Великден, Денят на народните просветители Св. св. Кирил и Методий , Денят на народните будители - 1 ноември. Като Ден на Севлиево от стотици години е останал 14 октомври - Денят на Света Петка Българска, който се отбелязва с голям есенен панаир и множество културни изяви. Градът чества тържествено всяка година подвига на въстаниците от 1876год. в местността Боаза и Денят на загиналите за народна свобода и независимост - 2 юни.

Общинска администрация Севлиево - отрасли:


Администрация, Общини, Общинска Администрация,