Общинска администрация Велинград - Вижте още

Общинска администрация Велинград

Община Велинград е разположена в най-хубавата част на Западните Родопи - Чепинската котловина, при надморска височина от 700 до 1 800 м. Нейната територия е 818 000 дка. Тя включва два града и 18 кметства с 35 населени места. Населението е 44 250 жители, от които в общинския център

Общинска администрация ВелинградОбщина Велинград е разположена в най-хубавата част на Западните Родопи - Чепинската котловина, при надморска височина от 700 до 1 800 м. Нейната територия е 818 000 дка. Тя включва два града и 18 кметства с 35 населени места. Населението е 44 250 жители, от които в общинския център Велинград живеят 26 500, а в другите населени места - 17 750. Градът е разположен в живописна долина на река Чепинска на височина 750 м и отстои на 81 км от Пловдив и на 196 км от Смолян.

Развитие на туризма

Туризмът е отрасъл със сериозни традиции и природно-климатични предпоставки в общината, ето защо, той, в съответствие с визията за перспективното развитие на общината, трябва да се бъде предмет на специално, преференциално третиране и подпомагане от страна на местната власт. Туризмът, балнеолечението и курортното дело се развиват от 43 почивни станции и санаториуми, 20 хотела с общ капацитет около 1480 легла и над 300 частни квартири, 140 заведения за обществено хранене и развлечения.

Освен като източник на приходи за населението и общината, туризмът може да подпомогне съществено реализацията на произвежданата на територията на общината продукция, особено що се отнася до хранителните стоки от местни суровини – млечни и месни продукти, горски продукти (гъби, дивечово месо, билки, горски плодове).

Развитието на туризма е свързано с подобряване на инфраструктурата, комуникациите, състоянието на околната среда и културата на обслужване. Много трябва да се направи за промяна в отношението към туристите и почиващите, за да се привлече тяхното внимание към природните дадености и традициитe.

ВелинградБалнеология

Минералните води на Велинград по количество и състав съчетават едновременно лечебните възможности на водите от Хисаря, Баня и Наречен. Сходни са и минералните води със Красново, Костенец, Добринище, Елешница, Белчински бани и др. Това е една от основните предпоставки Велинград да се развива като първостепенен национален и международен балнеологичен курорт.

Районна болница с поликлиника

Намира се в кв.Лъжене.Има 6 отделения: вътрешно, хирургично, гинекологично, инфекциозно, детско и за хемодиализа. Поликлиниката разполага с всички необходими кабинети, като е създадено и звено за бърза медицинска помощ. Болницата обслужва жителите на града и района, а при нужда и болни от санаторно-курортните заведения.

Пневмологична болница

Намира се на 3км. западно от центъра на кв. Лъджене. Разполага със съвременна лечебно-диагностична апаратура, а също и с добре подготвени медицински кадри. Болницата има 380 легла, като приема болни от цялата страна. През последните години бе извършена реконструкция на материалната база. Сега болницата разполага с кино, аптека, отделения за физиотерапия, салон за ЛФК и други спортни съоръжения.

Профилакториум на Министерството на химическата промишленост

Намира се в близост до районната болница между кварталите Лъжене и Чепино. Открит е през 1973година и разполага със 150 легла.Лечебно- диагностичната база е съобразена със съвременните изисквания.

Клиничен санаториум на МЗ

Санаториума разполага общо с 380 легла. Има отделение за лечение на ортопедично- травматични заболявания, заболявания на централната и периферната нервна система, нетуберкулозни възпалителни гинекологични заболявания и безплодие, ставни заболявания от възпалителен и дегенеративен характер, заболявания на белите дробове и алергични заболявания. Много добре са застъпени комплексната рехабилитация, лечебната физкултура, теренното лечение, банското лечение, масажът, трудотерапията и диетичното хранене, рефлексотерапията и други.

“Балнеологичен център Камена” е съвременен балнеохотел на МЗ. Разполага с 200 легла. Луксозно обзаведени едностайни и двустайни апартаменти. Разкрита е медицинско отделение с физиотерапевтично и балнеологично звено; вани, тангентори, закрит и открит басейни с минерална вода и сауна, рехабилитационна и фитнес зали, стая за автогенен тренинг, за лазер терапия, парафино и луголечение.

Балнеосанаториум на МО - Профилиран е за лечение на болни със заболявания на горните дихателни пътища, белодробни заболявания, на опорно-двигателния апарат и на нервната система. Прилага се балнео и климатолечение, физиотерапия, лечебна физкултура, парафинолечение и лечебно хранене. Заведението разполага със съвременна диагностична апаратура и отлично подготвени медицински кадри.

Балнеосанаториум на Строителни войски - Разполага с нова и модерна сграда, даваща възможност за най-добро провеждане на съвременно комплексно лечение. Добре са застъпени всички нови методи в балнеологията.

Пансионати

През последните години пансионатното лечение намери широко приложение. Организирани са сезонни пансионати на много ведомства, организации и фирми. Болните се лекуват в Курортната поликлиника, санаториумите и в някои от почивните домове. Хранят се в специални столове и ресторанти. Годишно в курорта на пансионатни начала се лекуват над 100 хил. български и чуждестранни граждани. Картите се осигуряват от централните ведомства и във Велинград. В курортната поликлиника за пансионатно болните се осигурява висококвалифицирана медицинска помощ - прегледи, изследвания, балнеолечение, физиотерапия и рехабилитация.

Велинградезерото Клептуза
Балнеохотел "Велина" - кв. Чепино. Разполага с 200 легла, разкрити в специално построена сграда, в много красива местност сред борова гора, в непосредствена близост до "Клептуза". Обзаведен е в съвременен изискан стил. Разполага с лечебен сектор, в който работят много медицински специалисти - лекари, кинезитерапевти, рехабилитатори, масажисти, медицински сестри, процедурчици и др. Разкрита е фитнес зала, сауна, салон по ЛФК, физиотерапия, открит басейн с минерална вода и вани. Строи се и закрит басейн.

Лечебно-възстановителна база на Министерски съвет - Построена на красив горски масив в началото на Каменското землище. Разполага с модерна леглова база и ресторант. Лечебният сектор е развит в значителна степен. Плувният басейн е закрит. Функционират физиотерапия, ванно отделение, салон по ЛФК, сауна и др. Медицинският персонал е високо квалифициран и посетителите му имат прекрасни условия за отдих и лечение.

Балнеолечебници

В курорта се използват за балнеолечение седем модернизирани и благоустроени бани, с допълнително изградени вани и душове. В трите квартала на града има минерални басейни и плажове, които създават благоприятни условия за съчетаване на хелиотерапията с аеротерапията и балнеолечение. Плажовете работят от май до септември, а през останалото време на годината служат за бази за подготовка на плувци. Тук се обучават деца от града и района, много от които са национални състезатели, завоювали големи успехи в плувния спорт.

Балнеологичното отделение към Курортната поликлиника предлага използването на минерални води от термалните зони на кв. Лъжене, Каменица и Чепино. Отделението разполага с различни видове вани, басейни за подводна гимнастика, бидета за влагалищно оросяване, душова катедра и др. Освен това има и добре обзаведен салон за ЛФК и рехабилитация. Пропускателната възможност на отделението е около 560 - 600 души дневно.

Балнеологичното отделение на Клиничния санаториум на МЗ се състои от единични вани и вани за няколко души (малки басейнчета). Минералната вода, която се използва в отделението, е от Вельова баня. Максималната пропускателна способност е от около 250 - 300 души дневно. Балнеолечебното отделение в Санаториума на Министерство на отбраната разполага с вани и басейн. Минералната вода е от Женска баня.

Женска баня - Намира се в кв. Лъжене в близост до Курортна поликлиника и минералния плаж. В нея се използва минерална вода от термалното находище Лъжене. Изградена е през 1918 г. През последните години бе разширена с ново ванно отделение. Минералната вода, която се използва в банята, е хипертермална, хидро-карбонатно-силициево-натриево-флуорна. Прилага се при възпаление на стомашно-чревния тракт, чернодробно-жлъчни, бъбречни и гинекологични заболявания. Добър ефект се получава и при лечението на заболявания на периферната нервна система. Температурата на водата в басейните е 38-39°С, а във ваните - според назначението на лекаря. За един лечебен курс обикновено се назначават 10-15 балнеологични процедури, които са достатъчни за получаване на добър ефект.

Радонова баня - Намира се в кв. Чепино. Водата освен минерални вещества, съдържа и благородния газ радон - продукт от разпадане на радия, поради което се характеризира като слабо радиоактивна - рН 9,15, температура 42°С, силициево-флуорно-хидрокарбонатно-сулфатна със значително количество натрий, калий и калций. Напоследък се спори за ползата от радона, но е доказано, че той оказва противовъзпалително действие и усилва образуването на витамин D в организма. Повлиява благоприятно дейността на нервната и сърдечно-съдовата система, както и заболяванията на дихателната система и обмяната на веществата. При лечението с радонова вода след няколко процедури болните се освежават, тонизират се и се подобрява самочувствието им. В близост до балнеолечебницата се намират открити басейни с минерална вода.

Вельова баня - Намира се в западната част на кв. Лъжене. Водата се характеризира като натриево-сулфатно-силициево-хидрокарбонатно-флуорна с температура 43 °С и рН 9,8. Използва се за балнеолечение, без да се охлажда. Процедурите се извършват в басейн и вани. Минералната вода е полезна при стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни заболявания и нарушения на периферната нервна система, ставите, неврози и др. За инхалация се прилага при редица нетуберкулозни белодробни заболявания и патологични процеси на горните дихателни пътища. За пиене се използва водата от извор № 11, който е сходен по минерален състав с водата на Вельова баня. Прилага се предимно при стомашно-чревни заболявания, заболявания на бъбреците (включително и камъни в тях), черния дроб и жлъчката (вкл. камъни в жлъчката). Водата се пие три-четири пъти дневно по 400-500 см3, бавно, на глътки, обикновено преди хранене. Най-резултатно е лечението, продължаващо 25-30 дни. Питейното лечение трябва да се осъществява с балнеологични процедури - диетично хранене, парафинолечение, ЛФК и др. пиенето на минерална вода става по указание на лекаря и под негово наблюдение и контрол. При недостатъчен лечебен ефект, необходимо е пиенето да продължи и след напускането на курорта, като след 2-3 месеца се повтори при санаториална обстановка.

Кремъчна баня - Намира се в кв. Лъжене, недалеч от Курортна поликлиника. Водата се характеризира като сулфатно-натриево-силициево-хидрокарбонатно-флуорна с температура 35-36°С, като се охлажда от 63°С и има Рн 9,18. Тя се прилага за балнеолечение при заболявания на нервната система, обменни заболявания, сърдечни неврози, хипертонична болест първа и втора степен, климактерични смущения, невродермити и др. Балнеолечението се извършва във вани, басейни и под душове. Процедурите трябва да стават 2-3 дни под ред с един ден почивка. Продължителността им е от 5 до 25 минути, като при ползването на басейн болните се потапят до кръста. Във ваните сърдечната област трябва да се намира над водата и да бъде леко покрита с тънък слой вода. При спазване на указанията, дадени от лекаря, процедурите се понасят леко и след няколко бани болните се чувстват бодри, с повишено самочувствие. Нуждаещите се трябва да направят 10-15 бани.

язовир "СЪРНИЦА"
Кална баня - Намира се на границата между Лъжене и Каменица. Водата се характеризира като силикално-натри-ево-хидрокарбонатно-силициево-флуорна. Температурата на извора е 84°С, а в банята - 39°С. Температурата на ваните е по предписание на лекаря. Водата има рН 8,20 и обща минерализация - 683 мг/л. Съдържа и някои микроелементи, като волфрам, галий, литий, арсен и др. Прилага се във вани и басейн за лекуване на ставни и гинекологични' заболявания, заболявания на периферната нервна система и др. Когато се ходи в басейн, процедурите се правят с потапяне до кръста за 5-20 минути, а при използване на вани сърдечната област е извън водата и процедурата продължава също 5-20 минути. Ефектът от лечението в Кална баня е много добър.

Сярна баня - Намира са в югоизточната част на кв.Каменица. Водата се характеризира като сулфатно-натри-ево-хидрокарбонатно-силициево-флуорна. Съдържа незначителни количества свободен сероводород и хидрофосфат, калций, магнезий, следи от желязо. Температурата на извора е 88°С, а банята - 38-39°С. Температурите на ваните са по предписание на лекаря. Водата се охлажда със специални съоръжения. Прилага се за лечение на ставни и гинекологични заболявания, атеросклероза, хипертонична болест първа и втора степен, някои заболявания на нервната система и др. Баните се правят два дни под ред и след това един ден се почива. За един лечебен курс са необходими 12-15 процедури. Потапянето в басейна трябва да става до кръста, а във ваните - до сърдечната област. Не далеко от балнеолечебницата се намират открити басейни с минерални води от термалните извори в Каменица.

Общинска администрация Велинград - отрасли:


Администрация, Общини, Общинска Администрация,