Национален военноисторически музей  itemprop=

Национален военноисторически музей

Националният военноисторически музей (НВИМ) е държавен музей, който от създаването си до днес е структура на Министерство на отбраната (респективно Министерство на войната и Министерство на народната отбрана). Той издирва, съхранява, научно обработва и популяризира културни ценности,
София, ул. "Черковна" №92

Националният военноисторически музей (НВИМ) е държавен музей, който от създаването си до днес е структура на Министерство на отбраната (респективно Министерство на войната и Министерство на народната отбрана). Той издирва, съхранява, научно обработва и популяризира културни ценности, свързани с националната и европейска военна история. НВИМ развива своята дейност на територията на цялата страна. За своето почти вековно присъствие в културноисторическото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 културни ценности, свидетели на българската и европейска военна история. Националният военноисторически музей е културен и научен институт, който:  издирва, изучава, събира, придобива, съхранява, опазва, документира, популяризира и представя културни ценности и образци, свързани с българската военна история, с познавателна, образователна и естетическа цел; проучва, регистрира, опазва и поддържа военните паметници, свързани с българската военна история; осъществява дейности по съхранение, обработване и обслужване на притежаваните от него киноархив, кинотехника, телекино и апаратура, както и по производство на учебни и документални филми; изпълнява произтичащите от предходните точки културно-възпитателни, образователни и информационни дейности; извършва научноизследователска дейност, подчинена на основната му дейност; организира и провежда научни прояви (конференции, работни срещи, дискусии, кръгли маси и др.) В музея работят комисии, оторизирани от Министерството на културата за оценка на културни ценности - оръжие, отличия и други предмети, по профила му. Националният военноисторически музей е специализиран по тематичен обхват и национален по териториален обхват на дейност и включва: 1. НВИМ - София; 2. филиали:       а) Военноморски музей - Варна;       б) Парк-музей на бойната дружба - 1444 г. - Варна;       в) Музей на авиацията - Крумово. НВИМ има 41 дка външна и 5000 кв. м. вътрешна експозиционна площ.  Експозицията на музея е решена в тематично-хронологичен и колекционен план. В нея са показани 28 000 експоната от едномилионния фонд на музея. Акцент в тематично-хронологичната част, която проследява развитието на Българската армия е участието й във войните за национално обединение. Колекционната експозиция представя оръжие, отличия и униформи - трите най-стари и богати сбирки на музея. Библиотеката осигурявя достъп до около 15 000 тома специализирана литература. Скоро тя ще предостави и електронен достъп до колекциите на музея. Съвременно оборудваните фондохранилища са разположени на площ от 4 200 кв. м.  Извън експозиционната си площ НВИМ има зали за временни изложби, две мобилни конферентни зали с 50 и 200 места, книжарница, кафенета.

Национален военноисторически музей - отрасли:


Администрация, Общини, Администрация с Постановление на МС,

Мнения за Национален военноисторически музей


The company has no review.

Напиши мнение за Национален военноисторически музей


Поставете отметката.
Съгласен съм | Условия за писане на мнения

Уважаеми клиенти когато публикувате мнение Ви молим да запазите добрия тон на общуване и да се придържате и излагате фактите които касаят и описват конкретния случай. Всякакви коментари и обидни квалификации по адрес на хората или фирмите за които пишете и са в разрез с добрия тон на общуване ще бъдат премахвани.

Коментарите може да бъдат изтрити от модераторите, ако съдържат обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

ПРАВО НА ОТГОВОР - На всяка фирма, към която се отнася конкретният коментар или мнение, се дава правото на отговор.