Университет по хранителни технологии  itemprop=

Университет по хранителни технологии

Университетът по хранителни технологии (УХТ) в гр. Пловдив има полувековна история и богати традиции. Той е правоприемник на Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост (ВИХВП), основан през 1953 г. като единственото в страната и на Балканския полуостров учебно и научно средище в
Университетът по хранителни технологии (УХТ) в гр. Пловдив има полувековна история и богати традиции. Той е правоприемник на Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост (ВИХВП), основан през 1953 г. като единственото в страната и на Балканския полуостров учебно и научно средище в сферата на хранителните технологии. От м. януари 2003 г., след успешна институционална акредитация, с решение на Народното събрание на Република България, ВИХВП е преобразуван в университет. Днес в УХТ се обучават студенти по технология, техника и икономика на хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост в трите образователни степени – бакалавър, магистър и доктор. Голяма част от възпитаниците на университета са ръководители на държавни и частни фирми, известни учени и изтъкнати обществени личности. В началото на новия ХХІ век Университетът по хранителни технологии разполага с мощен колектив от висококвалифицирани научно-преподавателски кадри и модерни, актуални специалности. С тях той може да отговори на едно от най-големите предизвикателства пред човечеството – качеството на живота със здравословни и безвредни храни. Факултети Технологичен факултет Технически факултет Стопански факултет Департамент по езиково обучение, физическо възпитание и спорт Университетът по хранителни технологии гр. Пловдив се основава официално с Указ №230 от 10 юни 1953 година на Президента на Народното събрание, съгласно коиюйто УХТ се формира в самостоятелно висше учебно заведение. На 31 юли 1953 година е назначен първият ректор на новооткрития Висш институт по хранителна и вкусова промишленост - проф. Илия Пашев. Първоначално част от катедрите (Електротехника, Винарска технология, Технология на млякото и млечните продукти, Технология плодовете и зеленчуците) се помещават в сграда на бившия френски колеж. Ректоратът и катедрите Неорганична химия , Органична химия, Математика, Машинознание, Физика, Технология на месото и рибата и други заемат намиращия се в съседства преустроен тютюнев скал "Братя Драганови". Катедра Технология на тютюна и тютюневите изделия се настанява в тютюневия склад "Томасян" на ул. "Велико Търново" 24, а катедра Технология на растителните мазнини, сапуни и етерични масла - на ул. "Кирил и Методи" 8 Тържественото откриване на сградата, в която се помеща и понастоящем УХТ е на 10 февруари 1963 година.През 1963 - 1967 година се открива спортно-образувателен лагер край язовир Батак, а през 1972-1976 година отваря врати спортния комплекс край река Марица. През годините на своето равитие УХТ развива многостранни международни контакти и има активна международна дейност. През 1965 година се сключват първите договори за двустранно сътрудничество с Московския институт по хранителна промишленост, Русия и с Политехнически институт - Галац, Румъния. През периода 1927-1978 година договори за двустранно сътрудничество се сключват с Московски технологичен институт по месна и млечна промишленост ( сега Московски държавен университет по приложна биотехнология), Киевски технологичен институт по хранителна промишленост, Краснодарски политехнически институт, Русия, Хумболдт университет - Берлин, Германия, Химикотехнологичен институт - Прага, Чехословакия, Университети в Сегед, Унгария. През 1979-1990 година международното сътрудничество се разширява, като се подписват догори с Аграрен университет - Атина, Гърция, Ленинградски технологичен институт - по храдилна промишленост, Одески технологичен институт, Московски институт по хладилно машиностроене, Кутаиски технологичен институт, Русия, Селскостопанска академия - Познан, Полша, двустранно сътрудничество с Краснодарския политехнически институт, Русия и с техническия Университет - Берлин, Германия, към който преминава факултета по хранителна технология от Хумбодтовия Университет. Нови договори се сключват с Московски държавен университет по приложна биотехнология, Русия, Кубански държавен университет - Краснодар, Русия, Агрономически университет на провинция Хибей, Китай. От 1994 година Института се включва в образувателните изследователски програми, финасирани от ЕО по съответни програми "ТЕМПУС" и "КОПЕРНИКУС", като се осъществява активен международен обмен: 1998 година УХТ се включва в 17 проекта. За периода 1994-1998 година по ТЕМПУС са командировани 162 преподаватели и по КОПЕРНИКУС - 52. Преподаватели от УХТ посещават ралични Европейски университети, за да подготвят нови лекционни курсове или да усъвършенсвуват своята подготовка. Над 10 студенти също провеждат частично обучение в чужбина. Днес УХТ - Пловдив, е авторитетен национален център на хранителната наука, технология и образование в България.

Мнения за Университет по хранителни технологии


The company has no review.

Напиши мнение за Университет по хранителни технологии


Поставете отметката.
Съгласен съм | Условия за писане на мнения

Уважаеми клиенти когато публикувате мнение Ви молим да запазите добрия тон на общуване и да се придържате и излагате фактите които касаят и описват конкретния случай. Всякакви коментари и обидни квалификации по адрес на хората или фирмите за които пишете и са в разрез с добрия тон на общуване ще бъдат премахвани.

Коментарите може да бъдат изтрити от модераторите, ако съдържат обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

ПРАВО НА ОТГОВОР - На всяка фирма, към която се отнася конкретният коментар или мнение, се дава правото на отговор.