Общинска администрация Плевен - Вижте още

Общинска администрация Плевен

Плевенската община заема средната част на Дунавската хълмиста равнина. Тя е разположена в самото сърце на провинция Мизия в земеделски район, ограден от невисоки варовикови хълмове. Нейното централно разположение в Северна България определя значението й на крупен административен,
Общинска администрация Плевен

Плевенската община заема средната част на Дунавската хълмиста равнина. Тя е разположена в самото сърце на провинция Мизия в земеделски район, ограден от невисоки варовикови хълмове. Нейното централно разположение в Северна България определя значението й на крупен административен, икономически, политически, културен и транспортен център. Град Плевен се намира на 160 км от столицата София, на 320 км от Черно море и само на 30 км на юг от река Дунав. До града се достига по първокласен път София-Варна (Е83). Плевен е в зона с умерено-континентален климат с големи температурни амплитуди от – 15 0 C до + 35 – 40 0 C през лятото.

Днес Плевен е модерен, административен, икономически, културен, политически, образователен и транспортен център. Той е най-големия град в Плевенска област и седмият по големина български град.

Плевенска област е с площ 4 333 кв.км. и включва 11 общини с общо 14 града и 106 села, с общо население от около 320 000 души. Населението само в град Плевен наброява около 135 597 души.

На територията на Плевен се намира и един от петте медицински университета в България Висш медицински институт–Плевен, основан през 1974 година, в структурата на който са три медицински колежа – в гр.Плевен, Велико Търново и Русе, а също и филиал на ВТУ “Св.Кирил и Методий” – Велико Търново.

Плевен

Животът в Плевен тече динамично и се предлагат достатъчно места и форми за забавления. Тук ще откриете драматичен театър, държавна филхармония, ансамбъл за народни песни и танци, читалища и библиотеки, галерии, музеи, хорови и танцови формации, киносалони. Непосредствената близост на парк “Кайлъка” предоставя добри възможности за разходки по удобните и красиви алеи, тенис кортове, велосипедни алеи, скално катерене. Язовирите в парк “Кайлъка” са подходящи за риболов и водни спортове. За любителите на фитнеса и боди билдинга има няколко добре уредени зали с оборудвани със сауна и солариум.

В случай, че не сте запалени спортисти главните търговски улици на града могат да ви се сторят интересни и привлекателни с богатата палитра от магазини и кафенета.

В самия център на града се намира кино”Галактика”, приятно място за да се насладите на качествени филмови продукции.

Плевен е един от най-силно развитите промишлени градове. Основните производства са машиностроене, нефтопреработвателна, текстилна и хранително-вкусова промишленост. Промишлеността на града е обект на трайни интереси от страна на крупни чуждестранни инвеститори.

Забележителности

 • Паметник на генерал Скобелев
 • Музей на виното
 • Панорама "Плевенска епопея - 1877 г."
 • Параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец"
 • Регионален исторически музей
 • Къща-музей "Цар Освободител ІІ"
 • Късноантична крепост "Сторгозия"
 • Парк-музей "Ген.М.Д.Скобелев"
 • Възрожденски комплекс
 • Водна каскада
 • Парк "Кайлъка"
 • Екопътека в местността "Чернелка"

История

Хилядолетна е историята на град Плевен, творена от различни племена и народи, обитавали територията и околността му. Тук през вековете процъфтяват най-различни култури – праисторическа, тракийска и римска, византийска, българска и славянска.

Най-ранните данни за човешки живот и дейност се отнасят към края на 5-то хилядолетие пр.Хр. В началото на новата ера тези земи стават част от Римската империя. На пътя от Ескус за Филипополис при днешния Плевен възниква римската пътна станция Сторгозия, а по-късно и крепост със същото име.

Археологическите проучвания говорят за мащабно строителство на административни, военни и религиозни постройки. Във вътрешността на крепостта е разкрита голяма християнска църква-базилика, трикорабна, триабсидна и с колонада от южната страна. Тя е и втората по големина в България след царската базилика в Плиска.

През Средновековието селището представлява силна крепост с добре развити български занаяти и най-вече търговии с кожи, вълна, тютюн и добитък. Заселването на славяни и българи през VІ – VІІ в. води и до промяна на името на селището – Плевен. За първи път името се споменава в писмен документ през 1266 г., във връзка с военен поход в българските земи. От края на ХІV в. до края на ХІХ в. попадайки в пределите на османското владичество Плевен успява да запази българския си облик.

В периода на Възраждането започва да се развива културния живот и занаятчийството като поминък. През 1825 г. тук отваря врати първото Светско училище, през 1840 г. Анастасия Димитрова отваря вратите на първото Девическо училище, а само година по-късно отваря врати и първото Мъжко училище в България.

През 1834 г. е построена и църква “Св.Николай” на мястото на малък параклис от времето на Втората българска държава. Иконостасът е дело на тревненски майстори-резбари, а иконите са рисувани от представители на самоковската школа. В храма е експонирана една от най-богатите колекции от икони на Димитър Зограф, включваща 68 икони. Именно тук през 1869 г., националния революционер и борец за свобода Васил Левски основава първия в страната революционен комитет за въстания срещу робството.

Плевен става известен най-вече с активното си участие в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. Градът е под обсада 5 месеца и около него се развиват най-кръвопролитните битки между двете воюващи империи – Русия и Турция. На 10 декември 1877 г. се решава победния изход на войната, Руската армия успява да разгроми и плени армията на Осман паша и денят е обявен за празник на Плевен. Печатът в цяла Европа отразява това събитие и след Освобождението признателният български народ издига в памет на колосалната битка и като признателност към героите на плевенската епопея много паметници, паркове, мавзолеи и музеи в местностите, където са се водили най-епичните боеве.

Градът постепенно се съживява след войната и се превръща в транспортно и търговско средище, което и до днес е запазило богатото си културно-историческо наследство.

Общинска администрация Плевен - отрасли:


Администрация, Общини, Общинска Администрация,