Общинска администрация Балчик - Вижте още

Общинска администрация Балчик

Балчик е малък крайбрежен град в област Добрич, Североизточна България, разположен в средните части на северното Българско Черноморие, в близост до курортния комплекс Албена. Той е административен и стопански център на едноименната община Балчик. Населението на града към края на 2009

Общинска администрация БалчикБалчик е малък крайбрежен град в област Добрич, Североизточна България, разположен в средните части на северното Българско Черноморие, в близост до курортния комплекс Албена. Той е административен и стопански център на едноименната община Балчик. Населението на града към края на 2009 година е 12 196 жители.
Основна забележителност на Балчик е архитектурно-парковият комплекс „Балчишки дворец“ - изграден през 1924 година за лятна резиденция на румънската кралица Мария.

Намира се на черноморския бряг, близо са курортите Албена, Кранево, Златни пясъци и градовете Варна, Добрич и Каварна. Геоложката основа е от бял варовик. Пред повечето собственици на къщи стоят проблеми със свлачищата. Като цяло температурата на морската водата е 2–3 градуса по-ниска, отколкото по южното българско Черноморие.

Траките са първите заселници на земите, върху които е разположен днешният град. Открити са тракийски предмети на възраст над 2000 години (чаши, метални съдове, накити, оръжия). През 2007 година бяха разкрити основите на храм на Кибела от елинистическата епоха с множество статуи, фризове, фигурални композиции и украса.
По времето на античната колонизация на Черноморието градът се е наричал Дионисополис (градът на бог Дионис), а прабългарското му название (вкл. по време на управлението на Балик, на чиято държава градът е столица) е Карвуна.

Балчик В Средните векове там се е издигала крепостта Круни (Krunoi), която е бранила брега от нашествия по море. Една от хипотезите за името на града е куманската дума баликчик - „градче“ (проф. Ив. Добрев). Съществуват още две предположения за названието - от Балик, феодален български владетел на Добруджа, както и „балчук“ (турска дума, означаваща „калищата“, предвид стичащите се бели кални потоци след всеки дъжд).
При избухването на Балканската война в 1912 година 3 души от Балчик са доброволци в Македоно-одринското опълчение.[4]

В Балчик има 5 православни храма, 4 от тях са действащи. Най-стара е църквата "Св. Николай Мирликийски", която е построена към средата на XIX век и е първата българска църква в Балчик. В града има и една джамия, която е действаща.
Преобладаващото вероизповедание в Балчик е православното християнство. Има и няколко протестантски църкви (баптистка, адвентистка и петдесятна).
Политика [редактиране]

През 2006 г. политиката на кметския екип в Белия град е насочена към развитие и изграждане на инфраструктурата на града. В края на 2006 г. се очаква да започне изграждането на пречиствателна станция, за която са осигурени 22 млн. евро по програма ИСПА. Ще бъдат отпуснати и 3,5 млн. евро за довършване на брегоукрепителното съоръжение „Дамбата“, посредством което в морската си част Балчик ще се свърже с курорта Албена. Предстои да се участва в някои от предпресъединителните програми на Европейския съюз за изграждане на парк „Ехо“.

През февруари 2006 г. на посещение в Балчик идва премиерът, за да се запознае с възможностите и перспективите за развитие на черноморските градове. Официалното откриване на новата административна сграда в Балчик се извършва от президента на България Георги Първанов на 24 май, когато е празникът на града. През септември на посещение в Белия град е председателят на парламента Георги Пирински. За пръв път в историята на града се случва в една година той да бъде посетен от премиер, президент и председател на Народното събрание.

Общинска администрация Балчик - отрасли:


Администрация, Общини, Общинска Администрация,