Национална банка за промишлени микроорганизми и клетъчни култури  itemprop=

Национална банка за промишлени микроорганизми и клетъчни култури

НБПМКК е държавна научна бюджетна организация, създадена през 1983 година с ПМС № 56, приемник на Българската колекция за типови култури (BTCC), основана през 1953 година. От 1999 г. банката е административна структура, по чл. 60 от Закона за администрацията към министъра на образованието
София, бул. "Цариградско шосе" 125

НБПМКК е държавна научна бюджетна организация, създадена през 1983 година с ПМС № 56, приемник на Българската колекция за типови култури (BTCC), основана през 1953 година. От 1999 г. банката е административна структура, по чл. 60 от Закона за администрацията към министъра на образованието и науката. Съгласно чл. 37 от Закона за патентите и регистрацията на полезните модели подпомага Патентно ведомство на Република България. НБПМКК има мисия да съдейства за осъществяване на държавната политика за закрила на интелектуалната и индустриална собственост в областта биотехнологиите и за опазване на биологичното разнообразие чрез колекциониране, консервиране и трайно съхранение на жизнеността, таксономичните характеристики и други специфични свойства на микроорганизми, вируси и клетъчни култури.  Визия – НБПМКК представлява уникална административна структура, необходима за работа на производствени звена и контролни органи, свързани с гарантиране качеството на биотехнологични продукти, с опазването на общественото здраве и околната среда, обслужване на науката и образованието, за осигуряване на държавния, публичния и обществен интерес. НБПМКК е единствената администрация в изпълнителната власт, извършваща административни услуги по:  1. Приемане на депозит на микробиологични образци - за патентна процедура, на съхранение (колекционен депозит) и на отговорно пазене (сейф депозит) - по "Списък на унифицираните наименования на административните услуги" (СУНАУ) 918;  2. Предоставяне на микробиологични образци - СУНАУ 919;  3. Доставка на микробиологични образци от чужбина - СУНАУ 920;  4. Изпращане на микробиологични образци за чужбина - СУНАУ 921;  5. Издаване на удостоверения за микробиологични образци - СУНАУ 922;  6. Информационни справки за микробиологични обекти - СУНАУ 923.  НБПМКК е национална колекция за бактерии, актиномицети, дрожди, плесени, плазмидосъдържащи микроорганизми, животински и растителни вируси, животински клетъчни култури. В нея се съхраняват авторски и колекционни щамове от целия свят. НБПМКК чрез междуколекционен обмен осигурява промишлени, колекционни, типови и тест микроорганизми. Тя осъществява внос и износ на карантинни, непатогенни и патогенни микроорганизми от първа и втора рискови групи. Към настоящия момент общият брой на образците надхвърля 8 200 щама, а много от тях могат да се намерят единствено в НБПМКК. Уникалността на колекцията се изразява в големия брой щамовете от над 550 вида микроорганизми от 205 рода, които са необходими за образованието, науката, здравеопазването, промишлеността и селското стопанство.

Национална банка за промишлени микроорганизми и клетъчни култури - отрасли:


Администрация, Общини, Администрация с Постановление на МС,

Мнения за Национална банка за промишлени микроорганизми и клетъчни култури


The company has no review.

Напиши мнение за Национална банка за промишлени микроорганизми и клетъчни култури


Поставете отметката.
Съгласен съм | Условия за писане на мнения

Уважаеми клиенти когато публикувате мнение Ви молим да запазите добрия тон на общуване и да се придържате и излагате фактите които касаят и описват конкретния случай. Всякакви коментари и обидни квалификации по адрес на хората или фирмите за които пишете и са в разрез с добрия тон на общуване ще бъдат премахвани.

Коментарите може да бъдат изтрити от модераторите, ако съдържат обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

ПРАВО НА ОТГОВОР - На всяка фирма, към която се отнася конкретният коментар или мнение, се дава правото на отговор.