Промени в равнището на работната заплата в България | BUSINESS.bg

Промени в равнището на работната заплата в България

Дата:

Промени в равнището на работната заплата в България

Очаквания на специалистите за темпа на растеж на работната заплата през 2020 г. се оправдаха поне частично. Според финансовите анализатори на Микро Кредит АД в края на 2019 г. прогнозите бяха за съвсем леко повишаване на процентите и това се и случи макар наличието на пандемията и противоепидемичните мерки.

Какви бяха икономическите прогнози за 2020 г.?

Очакваният растеж беше в размер на 8%, съответно обаче не се очакваше значителен растеж при пазара на труда - не повече от 0.2%. Това обаче не се очакваше да повлияе негативно върху индивидуалното потребление и нивата на безработица, даже точно обратното - през 2020 г. тези два показателя би трябвало да се развиват правилно. Българската икономика е от онези, които се поддържат до голяма степен от вътрешното потребление. Така че, това ще продължи да е основен фактор и през 2020 г.

Негативна тенденция има при нивата на инвестиции, което за съжаление следващите месеци може да се отрази и на работната заплата и заетостта. Заедно с инвестициите, отчетливо намаляване се забеляза и в износа през последното тримесечие на 2019 г. Според специалисти това щеше да продължи и през 2020 г. Данните от вноса също не са високи, така че нетният експорт е със съвсем нисък ръст.

Всички тези неща могат да се обобщят в очакване на леко забавяне на икономиката в България. Това означава, че фирмите трябва да са готови с мерки за поощряване на потреблението. Отделно, банките и финансовите институции с увеличено предлагане на инвестиционни и кредитни продукти.

Какво се случи през първото тримесечие?

Определено първите месеци на годината не бяха това, което повечето от нас очаквахме. Мерките за ограничаване на коронавируса дадоха негативен отзвук в икономическите показатели на страната. Отделно много хора загубиха работата си и постоянните си доходи. Това се оказа в тежест на държавата и ако през първите 3 месеца на 2020 г. това не се отрази значително, то очакванията за второто тримесечие са доста негативни. Нека да видим все пак какво се повлия и какви са данните.

Кредитите до заплата

Януари и февруари имаше лек ръст на брутната заплата, който затихна през март. Като се вземат предвид и секторите, които пострадаха най-много от епидемичните мерки. Брутната заплата е нараснала само с 0.3% - това не се е случвало от 2011 г. Дори възнагражденията, които са за държавната администрация са намалели. Има няколко сектора, които не са много засегнати от вируса и техните проценти на възнагражденията са се повишили, това са компаниите, които разпространяват информация и тези, които предлагат недвижими имоти.

Самото ниво на заетост също намалява, но тук по-големи разлики ще се появят през второто тримесечие, защото голяма част от фирмите освобождават хората си чак април месец. Тоест март месец, тази статистика не е стряскаща.

Кредит до заплата

Фирмите за бързи кредити също отчитат ръст на раздадените кредити до заплата. Причината е неочакваната ситуация с намаляването на работната заплата, както и големият процент освободени работници, които не са били подготвени със спестявания. Въпреки че има определени държавни облекчения за хората, чиито финанси са засегнати от пандемията, те не са достатъчни. Много хора имат разходи, които не могат да бъдат покрити с държавните облекченията и тук са от полза фирмите за кредити. Кредитите до заплата са с поносими лихви и почти нулеви такси, по този начин хората са по-спокойни, че няма дълговете им да се увеличат значително.

Бързи кредити са лесни за вземане и могат да бъдат от полза, дори и на хора, които нямат достатъчно добро ЦКР. Тази група от населението често изпитва финансови затруднения и е много вероятно голяма част от тях да са били заети именно в секторите, които най-много пострадаха от мерките срещу вируса. Ресторантите, хотелите и изобщо цялата сфера на услугите претърпя загуби. Поради тази причина, лесната процедура е толкова ценена, като позитив от клиентите. Фирмите за бързи кредити, като Микрокредит, не изискват някакви допълнителни гаранции, като трудов договор или имущество. Особено в сегашната ситуация, изискването на трудов договор би било огромна пречка за много хора.

Изискването на имущество е друга мярка, която също не е на място. Много от заетите в засегнатите сектори не притежават имущество. Дори обаче и да притежават такова, проверката на такива данни от всеки кандидатстващ за кредит е сложна и отнема време. Все пак крайната цел на бързите кредити не е да се дават след няколко дни, докато се извършат всички проверки, а точно обратната - да се отпускат бързо и лесно.

Мнения за Промени в равнището на работната заплата в България


Все още няма мнения.

Напиши мнение за Промени в равнището на работната заплата в България


Поставете отметката.
Съгласен съм | Условия за писане на мнения

Уважаеми клиенти когато публикувате мнение Ви молим да запазите добрия тон на общуване и да се придържате и излагате фактите които касаят и описват конкретния случай. Всякакви коментари и обидни квалификации по адрес на хората или фирмите за които пишете и са в разрез с добрия тон на общуване ще бъдат премахвани.

Коментарите може да бъдат изтрити от модераторите, ако съдържат обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

ПРАВО НА ОТГОВОР - На всяка фирма, към която се отнася конкретният коментар или мнение, се дава правото на отговор.

Партньори