Ще има ли увеличено кандидатстване за кредити, при по-ниските заплати през 2020 г.? | BUSINESS.bg

Ще има ли увеличено кандидатстване за кредити, при по-ниските заплати през 2020 г.?

Дата:

Ще има ли увеличено кандидатстване за кредити, при по-ниските заплати през 2020 г.?

Прогнозите за работната заплата и трудовата заетост бяха по-скоро оптимистични за 2020 г., като се предвиждаше слаб растеж и в двете направления. Годината обаче ни изненада с драконови мерки срещу разпространението на коронавируса и естествено последствията не закъсняха. Въпреки това икономиката отчита съвсем лек ръст на работната заплата в някои сектори, както и леко увеличаване на заетостта. Това обаче комбинирано с липсата на инвестиции, заради лошите прогнози от вируса, води до икономически спад и е много вероятно данните от следващото тримесечие да са негативни. Колко дълъг ще бъде застоят в икономиката, можем за момента само да гадаем, но според кредитните специалисти от Minizaem.bg се очаква доста хора да се възползват от една от най-предпочитаните форми на бързо кредитиране, така наречения кредит до заплата.

Към сегашния момент, в определени сектори има по-ниски нива на средната работна заплата, което е пряко следствие от мерките за ограничаване на вируса. Освен това на държавно ниво се отчита и по-нисък експорт. Редица са направленията с които експортът е икономически обвързан и на които тази тенденция ще повлияе лошо, би трябвало обаче това да окаже влияние и на по-високата оценка на риска при отпускането на кредити.

Това, което ще последва третото тримесечие на 2020 г. е преизчисление на заплатите в бизнеса и в публичния сектор. Освен това, най-вероятно ще има и увеличаване на процента наети лица, което означава повишаване на заетостта.

Според специалисти, повечето фирми ще си върнат голяма част от персонала, който са освободили, заради временните спънки. Това са позитивните очаквания, но има и определени сектори, където прогнозите са за висок ръст на фалитите и то не само в България, ами като цяло на Балканите. Секторите са  туризъм, търговия, занимания като спортни клубове, кина, театри и др. При всички тях се очакват фалити, като те ще са съпроводени с освобождаване на персонал, който ще излезе на пазара на труда и най-вероятно ще се пренасочи към реализация в сектора на услугите. Как обаче се отразява ситуацията на кредитите и на застраховките?

Застраховки и бързи кредити през 2020 г.?

Още при първите знаци, че рискът се е повишил се увеличават застраховките. Предвид това, че икономическата среда в България е доста динамична и обвързана с Европа чрез редица външнотърговски сделки, няма как застрахователната дейност да не се увеличи значително. Застраховането на кредитен риск дава сигурност и някакъв вид гаранция, че дори и непредвидените обстоятелства могат да бъдат подсигурени. Както забелязахме през последните няколко месеца, това е от изключително значение. И реакцията на бизнеса не закъснява.

Отделно от застраховките, другото, което се повишава във времена на несигурност е предлагането на бързи кредити. Това се случва така, защото когато икономиката е в застой и доходите на хората намаляват значително, кредитните продукти са едно от възможните решения за справяне с по-тежката финансова ситуация. Безспорно, колкото и държавни облекчения да има една страна, разходите не изчезват и хората се нуждаят от средства, за да ги покриват. В това число не влизат само сметките, ами и ежедневните разходи за транспорт, храна и услуги.

Бързите кредити, като кредитен продукт, определено са предпочитани заради лесната си процедура на кандидатстване. Освен това, много фирми за лесни кредити предлагат своите кредитни продукти онлайн. Така, когато е необходимо да се спазва социална дистанция и да се намали директната комуникация с хора, да се снабдиш с кредит, е все още постижима мисия. Като в този случай са необходими само лична карта, достъп до интернет и банкова сметка, по която при одобрение да се получат средствата.

Ситуацията през първите две тримесечия на 2020 г. ще остане тежка. Какви обаче ще са точно данните и как ще се развие икономическата ситуация в страната, още е рано да се каже. Много вероятно е,  застоят да е временен и с разпускането на мерките, ситуацията да се стабилизира. В такава обстановка, точно бързите кредити, били те и онлайн кредити, са необходимият инструмент на физически и юридически лица. Така те могат да посрещнат съпътстващи разходи без да е необходимо да теглят от спестяванията си, да продават имущество или да искат назаем от приятели. Естествено, всеки един от тези варианти има позитиви и негативи и всеки човек преценява кое е най-добре в неговия персонален случай. При бързите онлайн кредити цената, която се плаща е изразена в процента лихва. Началото на 2020 г. лихвите по този тип финансиране останаха непроменени и това даде допълнително спокойствие в сектора.

Със сигурност началото на 2020 г. започна с нараснало кандидатстване за бързи кредити и други видове финансиране, като прогнозите са тази тенденция да се окаже устойчива, докато икономиката не започне по-значителен растеж.

Мнения за Ще има ли увеличено кандидатстване за кредити, при по-ниските заплати през 2020 г.?


Все още няма мнения.

Напиши мнение за Ще има ли увеличено кандидатстване за кредити, при по-ниските заплати през 2020 г.?


Поставете отметката.
Съгласен съм | Условия за писане на мнения

Уважаеми клиенти когато публикувате мнение Ви молим да запазите добрия тон на общуване и да се придържате и излагате фактите които касаят и описват конкретния случай. Всякакви коментари и обидни квалификации по адрес на хората или фирмите за които пишете и са в разрез с добрия тон на общуване ще бъдат премахвани.

Коментарите може да бъдат изтрити от модераторите, ако съдържат обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

ПРАВО НА ОТГОВОР - На всяка фирма, към която се отнася конкретният коментар или мнение, се дава правото на отговор.