Елегантните сребърните бижута и тяхната популярност през вековете | BUSINESS.bg

Елегантните сребърните бижута и тяхната популярност през вековете

Дата:

Елегантните сребърните бижута и тяхната популярност през вековете

Среброто през вековете

Сребърни бижута се носят вече векове наред. Благодарение на качествата на среброто, майстори бижутери са изработвали спиращи дъха произведения на изкуството - сребърни бижута несравними по красота и ценност.  Не са малко емблематичните историческите личности, които са предпочитали именно този благороден метал и елегантността на бижутата от него. Днес, дизайнерите и бижутерите успяват да създадат толкова красиви сребърни накити, че поглеждайки към витрината на някоя бижутерия, няма как да не се влюбите в отблясъка им.

Среброто, с неговия ясен цвят и блясък, се съчетава перфектно с кашмир и мек велур. Последната година станахме свидетели на завръщането на велура и неминуемо с него среброто заблестя все по-често по ръцете и деколтетата на минувачите. Още през 1970 г. сребърните бижута се превръщат не просто във висша мода, а символ на статут в обществото.

Но да оставим настоящия момент и да погледнем назад в миналото. Има свидетелства, че сред най-ранните европейски заселници в Америка, е имало майстори бижутери, които са изработвали декоративни предмети за дома от сребро. Създаването и използването на сребърни украшения е продължение на вековните европейски традиции. Това включва свещници, посуда, катарами за обувки, брошки и др.

Между 1500 г. и 1800 г. Испания е световен лидер в производството на сребро - всъщност повече от 85% от среброто в света идва от мини, притежавани от Испания в Новия свят, особено в Боливия, Перу и Мексико. В Северна Америка не са били известни находища на сребърна руда. Въпреки това индианците в Югозапада произвеждат сребърни бижута, благодарение на търговските си отношенията с испанците. Рим е получавал всичкото си сребро от Испания. Величието на Римската империя може би нямаше да бъде същото, ако благородния метал не съществуваше.

Малко по-късно САЩ стават най-големите производители на сребро и започват да го използват за изработката на монетите си. През тези години, да притежаваш сребърни прибори не е било признак на висока, а на средна класа. Днес единственото, което е останало, като спомен от тези времена е подаряването на златни лъжички на новородените. Като символиката, която се влага е, че детето трябва да е хранено с най-скъпото и най-красивото, за да може да има щастлив живот.

От началото до средата на XX век, сребро се е произвеждало и в Скандинавия. Те са създавали бижута, които са се отличавали с ясни, остри линии и правилни, геометрични форми. Сребърните  бижута от Скандинавия, макар и трудно откриваеми, са високо ценени днес от колекционерите.

Цената на сребърните бижута

Според магазина за сребърни бижута Somaha тя се формира от цената на благородния метал. Макар и златото да е по-скъпо, във времена на криза, бижутерите предпочитат да купуват повече сребро и да изработват от него бижутата си. Днес сребро се добива в Мексико, сребърни мини има и в Перу, Боливия, Южна Америка и Австралия. Но с изключение на някои от по-големите къщи за бижута, през последните пет години по-често бижутерите използват старо сребро. Те го разтопяват, за да направят новите бижута, а не купуват току що добито от някоя сребърна мина.

Елегантни сребърни бижута

Среброто е достъпно, цената му е ниска, но освен това се съчетава много добре и с останалите метали. Много от майсторите бижутери днес правят сребърни гривни, колиета и обеци, като смесват сребро и злато или сребро и платина. Този вид бижута са харесвани от предимно по-млади хора. Другото с което днешните майстори бижутери експериментират са формите. Не е никак рядкост да видим огромни сребърни пръстени, които да се слагат, като акцент в облеклото или пък колиета в причудливи форми, грабващи цялото внимание от външния вид на дамата.

Отдавна сребърните бижута не се изчерпват само с верижките и малките висулки на тях. Среброто, като характеристика е лек метал, който позволява да се изработват най-разнообразни бижута, които да са и издръжливи и красиви. Това е само една от причините майсторите бижутери да го предпочитат, когато искат да експериментират с формите. Много майстори дори го сравняват с глина, докато е в разтопената си форма - толкова е ковко и лесно за обработка.

Макар нестандартните форми да са широко разпространени, традиционните сребърни бижута все още имат своите почитатели. Те служат и за добър подарък, когато не знаем какво да подарим и искаме да сме сигурни, че подаръкът ще е желан. Няма как, човек да не се зарадва на традиционна сребърна гривна или колие.

Модерните сребърни бижута и техният чар

Модерните бижута не е необходимо да са прекалено лъскави или прекалено бели. Много от световните дизайнери намират чар в по-тъмните сребърни бижута - тези, които имат луно-подобен отблясък. Среброто не е нужно да е напълно перфектно, точно обратното красотата му може да се крие в неперфектният оттенък.

Много разпространена тенденция е да се използва сребро, което е окислено, за да може сребърните бижута да изглеждат по-тъмни. Най-често използват химически техники, за да забързат процеса на окисление, който ако се остави да се развива естествено отнема прекалено много време. Сребърни бижута, които са окислени могат съвсем лесно да се комбинират с бели искрящи камъни и така бижуто да стане не просто акцент и зашеметяващо допълнение към външния вид на дамата. Контрастът в цветовете намеква за смелост и за стил, а бижутата, които успеят да привлекат погледите именно със смелостта си, са добре изработени бижута.

Сребърни бижута

Друга много известна тенденция сред сребърните бижута днес е изработката на огромни обеци. Като цена, големите сребърни обеци са по-евтини от златните, но са точно толкова красиви и вдъхновяващи. Независимо дали става въпрос за големи сребърни халки, за огромни обеци във формата на капки с камъни цирконий по тях или просто за дълги висящи обеци, всички те имат за цел да привлекат погледите с големината и отблясъка си.

Макар в миналото да се е наблягало на колиета и на гривни, които са единични, днес модерните бижута са доста по-мащабни. Точно както огромните сребърни обеци се приемат за задължително бижу, което всяка жена трябва да има, така и гривните и колиетата, които са на няколко слоя трябва да присъстват в този списък. Многослойните сребърни гривни не е нужно да са изработени от една и съща големина единични гривни. Колкото по-разчупен е модела, толкова по-забележим и предпочитан е. При колиетата тенденцията е абсолютно същата. Съвсем често ще забележите дами да носят колиета от няколко сребърни верижки, всяка с различна дължина и с различна висулка на нея. Ако допреди няколко години, това е било по-скоро неприемливо, днес на този стил се гледа с добро око.

Сребърните бижута са прекрасен израз на нашето настроение или представа за света. Модата и дрехите ни стават по-атрактивни, а бижутата - по-големи и по-изразителни. В едно сме сигурни, среброто и сребърните бижута винаги ще са ни любими, когато искаме да привлечем внимание или да допълним вида ни подобаващо.

Източник: https://somaha.bg/