Бар оборудване - какъв трябва да е добре обзаведеният бар? | BUSINESS.bg

Бар оборудване - какъв трябва да е добре обзаведеният бар?

Дата:

Бар оборудване - какъв трябва да е добре обзаведеният бар?

Известен за всеки отрасъл, е фактът, че удобната работна среда, води до по-висока ефективност. Със сигурност, барманите са едни от хората, които са изпитали това - някои от добрата страна, а други не. Пропилените движения, които са породени от лошо оформление и дизайн, могат да навредят на обслужващия персонал и клиентите, а това от своя страна и на печалбата. Ето защо успешните барове са проектирани, така че да се използват максимално ефективно. За тази цел, е важно да се уверите, че вашите служители имат достатъчно място, да изпълняват задълженията си и клиентите се чувстват комфортно.

Идеята за притежаване и обзавеждане на собствено заведение, може да бъде вълнуваща перспектива. При цялата картина, която си представяте в съзнанието, има неща, които може да не съобразите. За тази цел, ние от Anmar избрахме най-важните съвети, които е добре да помните, по време на планирането и самото осъществяване на идеята.

Бар с достатъчно място

Проектирайте заведението така, че да има достатъчно място. Правилното оформление и размери на пространството зад бара, помага на служителите да избегнат борбата със заобикалящата ги среда. Освен за барманите, помислете и за посетителите. Те трябва да имат достатъчно място, за да се чувстват комфортно и в същото време, празните площи да не са прекалено големи, за да няма усещане за празнота.

Вие или вашите дизайнери, трябва да измерите площта и да създадете чертежи, които ще отговарят на всичко - от бар столовете до стъпала, парапети и бар оборудване. С точните чертежи, ще може да закупите мебели, които ще се поберат в отреденото пространство. Докато правите това, е добре да се придържате към определен стил или цветова гама така че да създадете една уютна и модерна обстановка.

Стратегическо местоположение на кухнята

Когато си представяте оформлението на вашия бар, трябва да помислите за потока от трафик във всички зони и извън тях, но най-вече в кухнята. Ако планирате във вашето заведение освен напитки, да се сервира и храна, то ще имате нужда кухнята да бъде разположена достатъчно близо до бара и трапезната част. Разбира се, не искате готвенето да става на централно място, където всички гости и персонал ще чуват звуците или ще усещат миризмите, идващи от тази част. Но все пак, помислете върху това да бъде достатъчно близо така, че храната да бъде сервирана, докато е още гореща, а персоналът да има бърз и лесен достъп до кухнята.

Основно бар оборудване

Бар оборудването, което се използва най-често, трябва да бъде поставено на централно място, за да сте сигурни, че времето на вашия барман не е изхабено.

  • Машина за лед. Един от най-често използваните уреди зад бара, е машината за лед. Обикновено, те се поставят под бара, на удобна за загребване височина. Ако е твърде ниско, ще бъде трудно да се използва многократно;
  • Мивка. Не е необходимо, мивката да е отпред или в центъра, просто трябва да бъде на удобно за бармана място;
  • Стъклени съдове и чаши. Рафтовете, където ще поставяте съдовете и чашите трябва да бъдат на такава височина, че да се стигат лесно. Уверете се, че имате чаши за вино, за бира, за уиски, за различни коктейли и т.н;
  • Бутилки с алкохол. Тези напитки, които ще се използват най-често ( например, определени марки или алкохолът за коктейлите), трябва да се съхраняват близо до бармана. Най-скъпите алкохоли, обикновено се използват за специални поводи, затова могат да се поставят на по-горен рафт. На отворените, често използвани бутилки можете да поставите и дозатори. Така наливайки, няма да ви е нужна мерилка.

Когато сте готови с основните неща като рафтове, мивка, съдове и бутилки, то ще е необходимо да се насочите към по-малките аксесоари, които са от ключово значение за управлението на един добър бар.

  • Отварачки - те трябва да са винаги под ръка и подредени. Когато на бармана му потрябва отварачка, той трябва да може с едно движение да я достига;
  • Лопатки за лед - в никакъв случай ледът не трябва да бъде пипан с ръце, заради предаването на микроби;
  • Мерилки и спийд ботъл - с тях освен, че ще си гарантирате добри коктейли, то ще предотвратите и излишното разливане на алкохол;
  • Бар-органайзер - в него се подреждат най-необходимите консумативи или гарнитури;
  • Шейкъри - той е задължителен елемент за бар, в който има коктейли;
  • Бар цедка и лъжица.

Атмосфера в заведението

След като финализирате плановете за мебели и аксесоари, е важно да помислите каква атмосфера искате да създадете във вашето заведение. Тя трябва да съответства на темата на мястото, но и да се харесва на клиентите ви.

Може да постигнете приятна обстановка, чрез поставяне на допълнително осветление или аксесоари, като свещи, цветя и други. Изберете и правилната музика, която да подхожда на обстановката във вашия бар.

Времето е пари

Представете си, че вашият барман прави 5 допълнителни напитки на смяна, заради оптималното оформление на бара. Не изглежда много, но реално това са 25 на седмица. А това от своя страна, прави 1300 допълнителни напитки годишно. А ако работят повече бармани, бройката им ще се удвои или утрои.

Функционалният дизайн, доброто бар оборудване и приятната атмосфера, са от голямо значение за броят на гостите на заведението ви, съответно и за вашата печалба.