Кои са основните видове осветителни тела | BUSINESS.bg

Кои са основните видове осветителни тела

Дата:

Кои са основните видове осветителни тела

За да е добре осветена една стая, трябва да има многослойно осветление, от няколко различни източника – общо осветление, насочена светлина за четене, работа, готвене и акцентно осветление, за подчертаване на определени детайли и декоративни елементи.

Създаването на правилната комбинация от светлинни източници ще ви помогне да постигнете балансирана и привлекателна атмосфера във всяка стая на вашето жилище.


Основни видове:

Подови лампи (лампиони)

Подовите лампи се предлагат в много различни форми и стилове, и могат да намерят приложение в различните помещения на дома. Освен това, благодарение на атрактивния си дизайн, те служат като елегантен интериорен елемент, дори когато са изключени. Подходящи са за всекидневната, трапезарията, домашния офис. Поставят се предимно в ъглите, в края на дивана, зад фотьойла. Има модели с чупещо се рамо, което позволява насочване на светлината.

Настолни и нощни лампи

Поставят се върху нощното шкафче, холната масичка, скрина или на рафтовете на секцията, за осигуряване на допълнителна, мека, деликатна светлина и създаване на уют. Предлагат се в различни размери, височина, форми и материали. Повечето модели се свързват с електрическата мрежа, но има и LED лампи, които се зареждат с USB кабел. Те са много удобни, тъй като можете лесно да ги местите където ви потрябват и не изискват наличието на контакт.

Работни лампи

Работните лампи също се поставят на равна повърхност, най-често на бюро или маса и осигуряват насочена светлина, която помага при четете, работа с документи, писане, рисуване и други дейности, които изискват допълнителна светлина. Обикновено са с чупещо рамо или подвижен светлоизточник, което позволява да се контролира посоката на светлината.

Полилеи и пендели

Висящите осветителни тела се монтират на тавана, окачени на вериги или шнурове и най-често осигуряват общо или целево осветление. Пенделите се използват главно за локално осветление и се монтират над холната гарнитура, кухненския остров, трапезната маса. Модерните модели предлагат възможност за регулиране на разстоянието на лампата от тавана. На пазара се предлага огромно разнообразие от пендели – от традиционни до ексцентрични модели в различни форми, цветове, материали.

Полилеят обичайно се монтира в центъра на тавана и осигурява общо осветление. Съставен е от един централен елемент и множество разклонения със светлинни източници. Правилно подбраният полилей ще придаде стил на интериора в стаята.

Стенни лампи (аплици)

Използват се главно за допълване на общата светлина и добавят уют и комфорт в помещението. Най-разпространени са аплиците. Тяхната светлина е насочена нагоре и се разсейва ефективно в стаята, което създава приятна обстановка. Може да се използват и за подчертаване на определени интериорни или архитектурни елементи, произведения на изкуството, стенни декорации.

Декоративно осветление

Най-често се осигурява чрез спотове, лунички, LED ленти и други, които създават дискретна светлина, имаща основно естетична функция. Луничките обикновено се вграждат в тавана, стените или мебелите и осветяват конкретни елементи от интериора, като чрез меката си светлина създават романтична и уютна атмосфера. LED лентите се монтират в окачен таван, интериорна ниша, във витрини или специално предвидени архитектурни елементи.

Ако търсите качествено осветление за своя дом, вила или офис, разгледайте хилядите модели и поръчайте осветителни тела на изгодна цена от магазин GRANDecor.

Източници:
https://www.grandecor.bg/идеи/видове-интериорно-осветление-64914/
https://www.economic.bg/bg/a/view/pravila-za-perfektno-osvetlenie-vav-vseki-dom-93423

Галерия - Кои са основните видове осветителни тела


Партньори