Полезни съвети как да обзаведем малка всекидневна | BUSINESS.bg

Полезни съвети как да обзаведем малка всекидневна

Дата:

Полезни съвети как да обзаведем малка всекидневна

Да обзаведем и декорираме малката всекидневна, така че да бъде достатъчно просторна и същевременно да успеем да разположим всички мебели и аксесоари, които желаем, не е лесна задача. Идеите са безкрайни, а пространството – ограничено. Все пак има някои трикове и съвети, които ще ви бъдат от полза в това предизвикателство, за да успеете да се възползвате максимално от наличното пространство.

Използвайте огледала и фототапети

Малката всекидневна може да изглежда и да се усеща тясна и затворена, особено ако няма големи прозорци и липсва достатъчно дневна светлина. Тук на помощ идват огледалата. Разположете ги, така че да отразяват светлината от прозорците и ще създадат усещане за повече пространство. Поставете голямо огледало на пода в ъгъла или около къта за отдих.

Фототапетите също са ви пръв помощник. Изберете абстрактни изображения, които увеличават визуално пространството или такива с гланцирана повърхност, за да отразяват светлината.

Оползотворете вертикалното пространство

Не пропускайте да декорирате стените във всекидневната. Ако тя е с висок таван ще постигнете особено добър ефект. Привличането на погледа във вертикалното пространство ще създаде илюзия за много по-голяма стая. Декорирайте стените с красив фототапет или картини и добавете допълнително място за съхранение чрез рафтове и етажерки.

Допълнителни места за съхранение

Ако в дневната няма място за обемни мебели, не се тревожете. Изберете диван с ракла или табуретки с място за съхранение. Малък скрин също е добра идея. Използвайте етажерки по стените.

Заложете на малък диван

В маломерната дневна, големият диван просто няма да бъде на мястото си. Освен, че ще се затрудни свободното придвижване из стаята, естетичният резултат също няма да бъде добър, тъй като мебелите трябва да се избират спрямо големината на помещението. Затова заложете на малък диван и компенсирайте местата за сядане чрез столове, табуретки или подходящи кресла.

Използвайте ъглите

В малкото пространство е много важно да оползотворим всяко кътче оптимално. Ъгълът в дневната може да послужи за много неща – разполагане на дивана или на ъглова секция, а защо не и да се превърне в удобно работно място?

Добавете растения

Живите растения са чудесен начин да добавите дълбочина към малкия хол. Пищната зеленина омекотява ъглите и променя начина, по който възприемаме стаята – създава усещане за обем. За целта поставете големи, зелени растения в ъглите и около къта за сядане.

Използвайте многофункционални мебели

В една малка всекидневна няма място за излишни мебели. Помислете за оптимизиране на пространството чрез мебели, които изпълняват повече от една функция:

  • Разтегателен диван, който се превръща в удобно легло за гости
  • Практичен стелаж, който може да се използва като параван между дневната зона и трапезарията
  • Табуретки или масичка за кафе с място за съхранение
  • Разтегателна маса, която може да разпъвате само когато имате гости

Използвайте прозрачни материали

Акрилът и стъклото са чудесен избор за холна масичка, бюро или скрин, тъй като не отнемат визуално от пространството.

Резервни места за сядане

Ограниченото пространство трудно може да побере толкова столове, колкото ви се иска. А и не е нужно те да са в стаята през цялото време и да пречат на движението. Затова, снабдете се с няколко сгъваеми стола или табуретки, които да съхранявате в килера и да вадите само когато имате гости.

Следвайте тези лесни съвети при обзавеждането на вашата малка всекидневна и ще постигнете желания резултат без особени усилия!

Партньори