Етериум (ETH): Кога да очакваме следващата голяма актуализация на мрежата? | BUSINESS.bg

Етериум (ETH): Кога да очакваме следващата голяма актуализация на мрежата?

Дата:

Етериум (ETH): Кога да очакваме следващата голяма актуализация на мрежата?

След едномесечна почивка всички основни разработчици на Етериум се събраха за 148-ата си среща.

Под председателството на Тим Бейко от Фондация Етериум разработчиците обсъдиха плановете за актуализацията "Shanghai".

Заедно те постигнаха консенсус, че ъпгрейдът като минимум трябва да включва изтегляне на заложените ETH (EIP 4895) и три други по-малки оптимизации на мрежата (EIP 3651, 3855 и 3860).

EIP е "Ethereum Improvement Proposal" или предложение за подобрение на Етериум.

Освен това основните разработчици постигнаха съгласие за по-нататъшен преглед на EIP 4844 и промените в кода на "Ethereum Virtual Machine Object Format" (EOF) за евентуално включване в обновяването на Shanghai.

Друга широко обсъждана актуализация, която някои разработчици искат да включат в Shanghai, е предварителната версия на т.нар. "шардинг", въвеждаща нов тип транзакция в Етериум. Тя може да се използва за уреждане на партиди от транзакции от rollups от втори слой по икономически ефективен начин.

Представители на Besu и Nethermind обаче изразиха загриженост относно готовността за имплементацията като заявиха, че сложността и обхватът на промяната в кода все още не са добре дефинирани.

Какво въздействие може да окаже Shanghai върху цената на Етериум?

Като се има предвид фактът, че в момента са заложени около 15.51 милиона ETH, което съответства на около 12.7% от общото предлагане, актуализацията Shanghai може да сериозно да промени пазарната динамика.

Shanghai може да стане повод някои инвеститори да разрподадат своите ETH, някои от които са били заключени в продължение на две години.

Решаващи фактора за цената на Етериум напоследък бяха високият дял на неликвидните ETH - чрез заключването на ETH и EIP-1559. С ъпгрейда от 5 август беше въведен механизъм за изгаряне на таксите, който изтрива базовите такси за ETH, плащани за регистриране на транзакции в мрежата.

Това води до намаляване на предлагането на ETH всеки път, когато чрез изгарянето на такси се унищожават повече ETH, отколкото се създават, откъдето и се появиха твърденията, че Сливането ще направи Етериум дефлационен актив.

Кога да очакваме Shanghai?

Основните разработчици все още не са се споразумели за датата на обновяването - голям фактор е това, как напредва предварителната версия на шардинга. Извършването на хард форк само с тегленията на стейкнатите ETH и по-малките предложения за подобрения на мрежата може да означава, че първата имплементация на Shanghai ще се осъществи през февруари 2023 г. По този начин втората фаза на голямата актуализация, която ще се фокусира върху шардинга, ще бъде интегрирана в основната мрежа през септември.

За разлика от това, обединяването на всички EIP в един хард форк може да означава, че Shanghai ще се случи "някъде през юни или юли".

Партньори