Настоящият срив е подобен на този през 2018 г., твърди Чанпен Джао | BUSINESS.bg

Настоящият срив е подобен на този през 2018 г., твърди Чанпен Джао

Дата:

Настоящият срив е подобен на този през 2018 г., твърди Чанпен Джао

Главният изпълнителен директор на най-голямата криптоборса в света разкри защо потенциалната сделка с бившия конкурент FTX не се е осъществила.

В интервю по време на "2022 Indonesia Fintech Summit" Чанпен Джао каза, че спасяването на FTX от фалит не е имало смисъл за Binance както от бизнес, така и от правни съображения.

Сделката нямаше смисъл от гледна точка на цифрите. От финансова гледна точка това е голяма дупка. От гледна точка на новите потребители имаме много голямо припокриване. Ние покриваме всички региони, които те покриват, а те имат много по-малко потребители от нас. От гледна точка на технологията или продукта мисля, че имаме по-добър продукт. Те нямат нищо, което ние да не притежаваме.

Така че първоначалното ни намерение беше да запазим потребителите. Но след това новините за присвояване на средства на потребителите, особено разследванията на регулаторните агенции на САЩ, ни накараха [да се откажем].

Ръководителят на Binance също така каза, че аналогията, според която пазарът на криптовалути e свидетел на срив, подобен на този през 2008 г., "вероятно е точна".

Мисля, че току-що станахме свидетели на падението на още един много голям играч. Преди няколко месеца бяха LUNA и Three Arrows Capital. [Сривът] на LUNA беше сериозен. [Случаят] с Three Arrows Capital беше по-малък [като мащаб], а след това Celsius и Voyager бяха още по-малки. Но след това дойде FTX, [което е сериозен проблем].

С падението на такъв голям играч, мисля, че видяхме как $30-40 милиарда бяха заличени (това е пазарната оценка на FTX, на която беше преди плюс милиардите долари потребителски средства). Подобни събития са опустошителни за индустрията.  Доверието на потребителите е разклатено. Мисля, че по принцип се върнахме няколко години назад.

През 2008 г. светът стана свидетел на една от най-тежките кризи в историята, тъй като загубите от инвестиции във високорискови кредити предизвикаха тежка рецесия, която изтри от световната икономика над $2 трилиона.

Партньори