Правилният избор на сватбен фотограф в 5 стъпки | BUSINESS.bg

Правилният избор на сватбен фотограф в 5 стъпки

Дата:

Правилният избор на сватбен фотограф в 5 стъпки

С развитието на технологиите и тяхната достъпност почти всеки разполага с добър мобилен телефон, който прави не лоши снимки. Това обаче съвсем не е достатъчно, когато искате най-красивите спомени, най-добрата светлина и най-милите моменти от най-вълнуващото събитие в живота ви.

Един сватбен фотограф умее да улавя онези специални моменти, които ние обикновено изпускаме: скрита целувка, влюбен поглед, емоции, които могат да ни осигурят спомени за цял живот. Много малко хора притежават нужния усет и умения да превърнат един обикновен момент във вълнуващо събитие.

Така че, ако търсите добър сватбен фотограф от Варна, вижте нашето кратко ръководство с 5 стъпки:

  1. Определете своя стил и бюджет

Първата ви стъпка е да определите кой стил на сватбената фотография е най-близо до сърцето ви: традиционно разказване на истории, сватба сред природата, модерна булка.

Можете да се запознаете с тенденциите в сватбената фотография, тъй като тя също се променя и развива. Но също така можете да споделите своите идеи, колкото и да са смели, с вашия сватбен фотограф, който ще прецени дали може да ви помогне да ги осъществите.

Трябва да знаете, че по време на сватбените снимки се разказва цяла история. Те не са просто отделни кадри. Така че забравете за позите и бъдете възможно най-естествени. Най-красивите снимки са спонтанните и добрият сватбен фотограф знае точно кои моменти да улови.

Разбира се, няма как да минем без определяне на бюджет. Не забравяйте, че след сватбата освен подаръците ще останат единствено снимките. Ето защо е важно да отделите да речем 10% от разходите за цялата сватба за фотограф. И това ще бъдат най-добре похарчените ви сватбени пари, повярвайте!

  1. Започнете отрано с търсенето на фотограф

Да речем, че търсите сватбен фотограф във Варна, София или Пловдив? Каква е вероятността да намерите свободен добър фотограф в последния момент в един голям град? Много малка, за съжаление!

Точно като всичко останало около сватбата, всички добри фотографи ще бъдат заети. Така че не губете време и започнете проучване веднага, след като определите дата на сватбата. Добрите сватбени фотографи се резервират доста по-рано, имайте го предвид, когато правите своя избор.

Посетете портфолиото и страниците в социалните мрежи на набелязаните фотографи. Разгледайте албумите им със снимки и ще добиете представа какъв е техният стил на работа.

Ако се колебаете между няколко фотографа, потърсете отзиви в интернет. Когато клиентите са харесали крайния резултат, те с радост оставят отзиви. Също така можете да сравните работата, стила и качеството на снимките им.

  1. Опознавателна среща

Помолете за среща с фотографа, който е ваш фаворит, и задайте въпросите си. Той ще присъства на сватбения ви ден от самото начало до края, така че е добре да се чувствате комфортно в компанията му.

Помислете за въпроси и идеи предварително. Можете да ги нахвърляте на един лист, така че да не забравите за нещо важно. Попитайте фотографа как планира да протече фотосесията. Нека той ви разкаже за своите идеи и метода си на работа.

Също така е добре да знаете какъв „гост” ще бъде фотографът: ще разговаря ли с гостите, или ще присъства като сянка на заден план?

Важното е да намерите сватбен фотограф, който не оспорва решенията ви. Това все пак е вашият голям ден!

  1. Помолете за предсватбена снимка

Много фотографи са съгласни да ви направят предсватбена снимка. Това наистина е важно, защото ви дава шанс да видите дали стилът и методът му на работа ви подхождат. В допълнение пробните снимки ще ви предразположат да се отпуснете, така че по време на същинската фотосесия ще сте далеч по-спокойни.

  1. Условия и депозит

Преди да си отдъхнете, че сте намерите най-добрия сватбен фотограф във Варна, София или който и да било голям град, бъдете сигурни, че сте резервирали желаната дата. Попитайте за всяка подробност, която би могла да вдигне цената. Попитайте дали трябва да оставите капаро, за да сте сигурни, че фотографът ще се ангажира със сватбата ви.

Попитайте също как и кога ще получите снимките, на какъв носител? Също така е добре да знаете каква резолюция ще бъдат те, какъв размер, ще има ли специално оформление? Помислете за дигитален албум и възможността гостите ви да си поръчат снимки от сватбата.

Винаги е добре да разполагате и с договор с крайната цена и точната дата. Ако фотографът не спазва уговорките ви, можете да се откажете от договора.

700 думи, 90%

Партньори