Най-важните неща, които трябва да знаете, купувайки първата си кола | BUSINESS.bg

Най-важните неща, които трябва да знаете, купувайки първата си кола

Дата:

Най-важните неща, които трябва да знаете, купувайки първата си кола

Притежаването на автомобил върви не само с безкрайно удоволствие от шофирането, ами и с много отговорност. Със сигурност вече сте се сблъскали с изкарването на различни документи, талони и регистрирането на автомобила, така че тук ще отбележим останалите по-технически неща. Например, кога трябва да сменяте моторното масло, кога да наливате течност за чистачките и други такива подробности, без които обаче няма как да минете. Ще поговорим и за вида добавки за моторни масла, които произвеждат Xado и другите компании и каква е разликата между тях. Също ще задълбаем и в това как да поддържате колата си чиста и добре спретната, за да ви служи тя по-дълго време.

Правилната поддръжка е от ключово значение за осигуряване на дълголетие, безопасност и производителност на вашия автомобил. Ето защо от Motornomaslo ни предоставиха долния списък, който да ви въведе в първите стъпки от притежаването на автомобил.

Редовна смяна на масло и добавките

Един от най-критичните аспекти на поддръжката на автомобила е редовната смяна на маслото. Моторното масло смазва и предпазва компонентите на двигатела. Важно е да се следват препоръчаните от производителя интервали за смяна на маслото и да се използват качествени добавки като тези на Xado. Тези специализирани добавки са предназначени да подобрят производителността и защитата на двигателното масло. Ще откриете добавки за гориво, които почистват горивната система, такива които поддържат чисти горивните инжектори, предотвратяват натрупването на въглерод и подобряват ефективността. Също така има и маслени добавки, които намаляват триенето и свеждат до минимум износването на частите на двигателя. Не са рядкост и добавките за спиране на течове, които предотвратяват големите ремонти по автомобила.

Освен за маслото и за добавките трябва да се грижите и за всички останали течности в автомобила като трансмисионна течност, охлаждаща течност, спирачна течност и течност за сервоуправление. Ниските или замърсените течности могат да доведат до скъпи ремонти.

Грижата за гумите

Правилната поддръжка на гумите е от решаващо значение за безопасността и горивната ефективност. Проверявайте редовно налягането в гумите, сменете гумите според препоръките на производителя и се уверете, че имат достатъчна дълбочина на грайфера. Не забравяйте да ги балансирате и центрирате, когато е необходимо.

Грижете се за спирачките

Дръжте под око вашата спирачна система. Ако забележите скърцане или намалена спирачна ефективност, незабавно закарайте колата на сервиз. Безопасността винаги трябва да бъде основен приоритет и спирачната система е основния отговорник за нея.

Въздушните филтри

Почиствайте или сменяйте вашите въздушни филтри редовно, за да сте сигурни, че вашият двигател получава чист въздух. Запушен въздушен филтър може да намали горивната ефективност и работата на двигателя. Което на практика означава, че колата ви няма да върви добре и няма да има добро ускорение. Автомонтьорите винаги подменят филтрите, когато сменят моторното масло.

Правете рутинни инспекции и поддържайте колата си чиста

Планирайте редовни инспекции с доверен механик. Те могат да идентифицират потенциални проблеми, преди те да станат големи и скъпоструващи проблеми. Редовно мийте и преглеждайте колата си. Така ще предотвратите ръжда и корозия навреме.

Поддържайте интериора чист, защото чистият интериор не само изглежда по-добре, но и подобрява изживяването ви при шофиране. Не забравяйте да чистите и таблото, освен седалките и пода. Подготвяйте редовно колата си за различните сезони.

Вашите навици на шофиране могат значително да повлияят на дълголетието на вашия автомобил. Избягвайте агресивното шофиране, прекомерната скорост и внезапното спиране, тъй като те могат да доведат до преждевременно износване на двигателя, спирачките и други компоненти от колата ви. Също така дръжте авариен комплект в колата си с основни неща като комплект за първа помощ, фенерче и инструменти. Никога не знаете кога може да ви потрябват на вас или на някой друг закъсал на пътя.

Партньори