Как да се справим с най-честите проблеми при ползването на климатик? | BUSINESS.bg

Как да се справим с най-честите проблеми при ползването на климатик?

Дата:

Как да се справим с най-честите проблеми при ползването на климатик?

Когато ползвате климатик, вие искате той да е ефективен в работата си и да може да разчитате на него по време на най-активните сезони. В този смисъл е важно да знаете, че най-често срещаните проблеми с климатик понякога са лесни за избягване, или пък лесни за отстранение.

Може би най-важния фактор за това вашия климатик да среща минимално пречки в работата си е да изберете такъв с инверторна технология. Това може лесно да направите на Klimatici.bg. С богат избор от доказани инверторни климатици ще сте сигурни в безпроблемното охлаждане и отопление по всяко време на годината.

А ето и кои са най-честите проблеми, с които може да се срещнете:

Натрупване на лед по външното тяло

Една от причините външното тяло на вашия климатик често да образува лед и да замръзва се крие в избора на климатик. Неправилно оразмерен климатик за помещението, в което го ползвате, може често да замръзне. Ако сте избрали твърде малък или твърде голям климатик, ефективността ще спадне и това може да доведе до образуване на лед по външното тяло през зимата.

Друга причина за замръзване на климатика може да бъде загубата на фреон. Ако някъде по системата има теч, желателно е да насрочите профилактика и спиране на теча. След това експерти трябва да възстановят нивата на фреон в системата.

Неправилен монтаж на климатика също може да се окаже вероятна причина за замръзване. Винаги е добре да се консултирате с експерти по климатиците, защото в противен случай рискувате редица проблеми освен замръзване на външното тяло.

Климатикът вдига твърде много шум

По-новите инверторни климатици в днешно време интегрират технологии за безшумна работа. Ако вие имате модерен климатик, който все пак работи шумно, причините може да се крият в неправилната поддръжка на филтрите. Те се нуждаят от редовно почистване за да осигурят безпрепятствен преход на въздух в помещението.

Друга причина за шумна работа може да бъде износване на лагерите на моторите. Ако активно ползвате климатика целогодишно, задължително трябва да извършвате професионална диагностика на системата. По този начин се предотвратяват всякакви проблеми, включително и гореописаните причини за това климатичната ви система да е твърде шумна.

От климатика идва неприятна миризма

Най-честата причина от климатика да идва неприятна миризма са непочистените филтри. Това е задача, която трябва да извършвате всяка седмица, особено по време на най-активно ползване на климатика през лятото и зимата. Обърнете внимание и на кондензната вана на вътрешното тяло. Тя също се нуждае от периодично почистване на няколко месеца. Филтрите може да почиствате сами, докато за ваната е добра идея да се доверите на специалисти. Те ще могат да адресират не само кондензната вана, но и турбината на вътрешното тяло. Тези части трябва да бъдат поддържани в чисто състояние за да не доведат до неприятни миризми.

Често пъти мухъл в помещението може да доведе до разнасяне на неприятната миризма. Когато климатикът работи, той завърта въздуха и съответно миризмата на мухъл. Ако усетите подобно нещо, трябва веднага да намерите източника на мухъл и да отстраните проблема. Спорите на мухъла са опасни и не бива да оставяте подобен проблем без внимание.

Климатикът се спира сам

Инверторните климатиците не се изключват сами просто така. Ако това се е случило, може да е било вследствие на токов удар или друг вид проблем в захранващата мрежа. Този проблем не произлиза от климатика, затова трябва да се консултирате с ел. техник.

Друга потенциална причина може да бъде проблем с електрониката на самия климатик. Новите инверторни климатици включват технологии, които предпазват от подобни проблеми, но по-старите модели не са защитени. Необходима е диагностика от специалист, който би могъл да открие причината за неизправностите и да ги отстрани.

Течове по климатичната система

Ако климатикът тече отвътре, най-вероятната причина е запушване на кондензната вана или маркуча, водещ до нея. Те трябва да бъдат почистени, което най-вероятно ще реши проблема. Ако течът продължи, свържете се със специалист за по-подробна диагностика.

Правилния избор на климатик и отговорната му експлоатация са важни за това да не сблъсквате с проблеми при отопление и охлаждане. Не се колебайте да се консултирате с експерти за съвет и решаване на всеки проблем, който може да възникне.

Партньори