Акациев мед – Акациевият мед е воднобистър. Характерно свойство на акациевия мед, което го отличава от другите видове, е способността му да остава дълго време в течно състояние. В сравнение с повечето видове мед, акациевият, може да започне да се захаросва около година, след като е бил събран. Кристализирането при меда от акация се извършва много бавно и във вид на дребнозърнести кристали.
Акациевия мед има приятен и сладък, но ненатрапчив вкус, при него преобладава фруктозата - 41% и глюкозата – 35%. Меда от акация Има умерено изразени летливи и нелетливи антимикробни вещества. Той намира приложение като общоукрепващо, сънотворно, отхрачващо, кардиотонично, антимикробно и противовъзпалително. Лесното му усвояване от организма на отделния човек се дължи, преди всичко на фруктозата.